Cappuccino-mødre lever farlig

Populære kaffebarer fylles hver dag av nybakte mødre med fødselspermisjon. - Livsstilen kan ødelegge mødrenes helse, sier en svensk ekspert.

Utsiktene til en prat over kaffelatten gjør at nybakte mødre svermer rundt kafeene på dagtid. Og mens de alltid har med seg sunn morsmelk til de minste - risikerer de selv å ødelegge helsa på dårlig kosthold.

- Foreldrene har gjerne med seg bra mat til barna, men de må ikke glemme sin egen lunsj. De må huske at de selv også trenger sunn og næringsrik mat for å kunne fungere som småbarnsforeldre, sier den svenske TV-kokken Sara Begner til avisen Expressen.

Hun bekymrer seg for at kaffe, boller og kaker skal erstatte det sunne lunsjmåltidet.

- De fleste bekymrer seg mer om å bli overvektige, enn å forstå at de trenger energi for å holde ut livet med små barn. En brødskive er ikke en bra lunsj, du bør spise et skikkelig måltid med varm mat, anbefaler Begner.

Les også: Ikke glem lunsjen

Ikke så farlig
Den norske kostholdseksperten Hanna Hånes er ikke like skeptisk til kaffebarene.

- Begner har rett i at en varm lunsj kan være veldig bra, og at småbarnsmødre trenger mye energi, spesielt om de ammer. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er feil å gå på kaffebar.

- Mange småbarnsmødre trenger et sosialt møtested, og da er kaffebarene et flott alternativ. En kaffelatte om dagen er heller ikke noe problem for ammende kvinner, selv om det en gang innimellom sniker seg med både kaker eller andre godsaker med kaffekoppen, sier Hånes til Mozon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun legger vekt på at vi selv kan bestemme hva vi spiser på kaffebaren og at du lett kan finne noe som er både sunt og næringsrikt. Påsmurte rundstykker, baguetter eller salater er bra lunsjmat, særlig når du passer på et sunt kosthold resten av døgnet.

Glad i frukt? Slik spiser du sunt og godt:

- Egentlig er det ikke noe i veien for å spise like sunt på kaffebaren som hjemme. Og det får da være grenser for hvor strenge vi skal være med kostholdsrådene, ler Hanna som allikevel har ett helsetips til de ivrigste kaffebar-kundene:

- Ligg unna de fete muffinsene. Denne typen kaker inneholder som regel store mengder fett og sukker som bare er tomme kalorier for kroppen din.

 

Mozon.no, 11.09.2006