Cannabis kan bekjempe kreft

De stoffene i cannabis som gir rusen kan hjelpe mot spredning av kreft, tror forskere.

Undersøkelsen, foretatt på University of South Florida, er publisert på BMC Medicine. Forskere har funnet ut at den aktive ingrediensen delta-9-tetrahydrocannibol kan blokkere spredning av gamma-herpesvirus. Virusene er forbundet med økt risiko for flere ulike kreftformer.

Vanskelig virus
Når man først er smittet, er det nesten umulig å bli kvitt viruset, siden det ligger uvirksomt i hvite blodlegemer i en lang periode. Viruset kan gå fort tilbake i aksjon, og plutselig begynne å kopiere seg selv, springe ut av cellen og infisere andre. Straks en celle har blitt infisert, øker sjansen for at den vil bli kreftsmittet.

Forskerne har funnet ut at denne raske reaktiveringen kan forhindres hvis infiserte celler vokser i nærvær av THC - det stoffet som fører til rus når man bruker cananbis.

Ikke start med cannabis
Forsøk med mus viste at de som regel døde når viruset ble reaktivert. Derimot overlevde de når de fikk cannabinoid-sammensetningen, og spredningen av viruset - og den potensielle spredningen av kreft - derfor ble stanset.

Studiet viste at THC blokkerte gamma-herpesviruset. Forskerne håper funnet vil føre til utvikling av nye medisiner som motvirker virusets trussel.

Likevel trengs det, i følge forskningsleder Dr Peter Medveczky, mer arbeid, og han presiserer overfor BBC at folk med kreft tilknyttet gamma-herpesvirus ikke bør starte å røyke marihuana eller hasj. Han sier at THC er kjent for å ødelegge immunforsvaret, hvilket kan gi mer skade enn hjelp for pasienter som allerede har et svekket immunforsvar.

Tidlig i prosessen
En talsmann for Cancer Research UK mener at resultatet bør behandles med forsiktighet.

- Dette er foreløpige resultater, og det er altfor tidlig å si noe om hvorvidt funnene vil føre til nye strategier for å avverge eller behandle kreft, sier han til BBC.

 

Mozon.no, 15.09.2004