- C-vitaminer stopper ikke forkjølelse

Et daglig tilskudd C-vitamin beskytter ikke folk flest mot vanlig forkjølelse, ifølge en ny studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke fornuftig å ta C-vitamin 365 dager i året for å minske risikoen for å bli forkjølet, hevder den finske professoren Harri Hemilä, ifølge BBC.

Han er hovedforfatteren bak en ny oversiktsstudie som har sett på 30 tidligere studier med i alt 11.350 deltagere. Analysene viser også at doser på minst 200 milligram daglig gjorde lite for å redusere lengden eller alvorlighetsgraden på forkjølelsene.

Slik tar du knekken på forkjølelsen:

Forskerne kommer fra Australian National University og University of Helsinki og studien er publisert i tidsskriftet Cochrane Library.

Hjelper ved stress
Hos personer som er utsatt for perioder med stor fysisk belastning eller som vanligvis blir kraftig forkjølet, kunne vitaminet derimot halvere risikoen. Det synes lege og homeopat Bernt Rognlien er et interessant funn.

- Ved økt stress øker man også C-vitaminforbruket og da kommer man i en relativ C-vitaminmangel. Jeg tror mange innimellom befinner seg i en slik situasjon, og da tyder mye på at man vil kunne ha stor nytte av tilskudd i den perioden, sier han til Mozon.no.

Visste du at C-vitamin kan gjøre deg yngre?

Én av studiene forskerne har sett på, viser også at veldig store doser vitamin C tatt på begynnelsen av en forkjølelse kan ha en effekt. Ifølge forskerne trengs det mer forskning for å vurdere dette, men også Rognlien har god erfaring med denne typen behandling i sin praksis på Balderklinikken.

- Hvis man er tidlig nok ute, kan man dempe og unngå forkjølelse ved å ta store doser C-vitamin via munnen. Da må man opp i minst tre til ti gram daglig. Men hvis man skal være helt sikker på å stoppe sykdommen, må man opp i enda høyere intravenøse doser, forklarer han.

Er du faktisk syk eller bare overnervøs? Sjekk her:

En halv kiwi
Den anbefalte daglige dosen C-vitamin er bare 60 milligram, men mange mener den optimale dosen er 200 milligram. Professor i mat- og ernæringsvitenskap Wenche Frølich synes det er vanskelig å trekke en konklusjon om vitamin C.

- På noen virker C-vitamintilskudd kanskje mot forkjølelse, mens på andre har det ingen effekt. Personlig har jeg ingen tro på å gi kroppen ”sjokk” med store doser, men det handler nok mye om psyke og placeboeffekt, mener hun.

Vitamintilskudd kan forkorte livet, hevder danske forskere. Les mer her:

Det er uansett viktig å sørge for et jevnt inntak av vitaminet gjennom kostholdet, understreker Frølich.

- C-vitamin er en veldig viktig del av vårt kosthold, og vitaminmangel er ikke bra. Men spis heller mye frukt og grønt enn å ta vitaminpiller - husk at en halv kiwi dekker dagens dose!