C-vitaminer kan hindre slag

Røykere som tar en god dose vitaminer kan redusere faren for slag med 70 prosent.

Publisert
Sist oppdatert

C-vitaminer kan hindre slag
Røykere som tar en god dose vitaminer kan redusere faren for slag med 70 prosent.

Det viser forskning fra Nederland som blir publisert i novemberutgaven av tidsskriftet Neurology.

Forskerne har registrert kosthold og slagtilfeller i en gruppe med 5000 nederlendere i 55 år, og fant en klar sammenheng mellom C-vitaminer i maten og risikoen for slag, skriver forskning.no.

Resultatene var tydeligst blant dem som røkte. Røykerne som spiste C-vitaminrik mat hadde hele 70 prosent lavere risiko for å bli rammet av slag enn de som ikke var så glade i appelsiner.

Men også for ikke-røykere hadde C-vitaminer en kraftig effekt - de som spiste lite av det hadde 30 prosent høyere slag-risiko enn de som fikk i seg en del.

Kosttilskudd ser ikke ut til å gjøre samme nytten. De som spiste vitaminpiller fikk ikke redusert risiko for slag.

Det er ikke mye frukt som skal til for å få i seg nok. De som spiste mest C-vitamin fikk i seg minst 133 milligram om dagen. Det tilsvarer omtrent to appelsiner.

Mozon.no, 11.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer