C-vitamin reduserer risiko for infarkt

Hvis du tar høye doser C-vitamin som kosttilskudd kan du redusere risikoen for hjertesykdom med 25 prosent, viser en ny gjennomgang av pågående studier.

Tidligere forskning tyder på at høyt inntak av frukt, grønnsaker og helkorn kan redusere risikoen for hjertesykdom, men det er ikke klart om det er vitaminene i disse matvarene som beskytter, eller om andre faktorer også spiller en rolle, sier forskerne bak gjennomgangen.

Den internasjonale gruppen forskere samlet inn resultater fra ni pågående studier som inneholdt informasjon om E-vitamin, betakaroten og C-vitamin, og fulgte opp deltagerne i ti år for å undersøke forekomsten av hjertesykdom blant dem som ikke var syke da studien startet.

Et kosthold rikt på antioksidant-vitaminer hadde bare en svak sammenheng med redusert risiko for hjertesykdom, skriver froskerne i desemberutgaven av tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition.

Men personene som tok mer enn 700 milligram C-vitamin som kosttilskudd daglig så ut til å redusere risikoen for hjertesykdom med 25 prosent sammenlignet med dem som ikke tok kosttilskudd.

Tidligere i år presenterte forskere fra universitetet i California resultater som viste at C-vitamin ser ut til å redusere nivåene av et protein som varsler om en infeksjon og kanskje er bedre egnet til å forutsi hjertesykdom enn kolesterolnivå.

Kosttilskudd med E-vitamin så ikke ut til å redusere risikoen for hjertesykdom, sier forskerne.

 

Mozon.no, 14.12.2004