Bytte julegaver

Bytte - eller pengene tilbake?

Se hvilke regler som gjelder i butikkene.

TRADISJON: Bytteretten i romjula er ikke lovfestet, men butikkene har praktisert den i mange år på eget initiativ.  (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)
TRADISJON: Bytteretten i romjula er ikke lovfestet, men butikkene har praktisert den i mange år på eget initiativ.  (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke alt du får til jul treffer like godt. Derfor tar mange seg en tur i butikkene i romjula for å se etter alternativer.

Det er likevel ikke åpenbart at du alltid får byttet julegavene sine.

For ifølge Forbrukerrådet informasjonsside om julegavebytte finnes det ingen lovfestet bytterett, verken i jula eller ellers i året.

Det er altså butikkens eget skjønn som gjelder, ikke lovens bokstav.

Men heldigvis for de mange som har fått to eksemplarer av Asbjørn Bakkes Erik Bye-biografi (Dagbladet Pluss) eller et slips som ikke passer verken til dressen eller personligheten, er mange butikker ekstra snille i romjula.

- Bytt så raskt som mulig

- Det finnes ingen bytterett i norsk lov, slik mange tror. Det har likevel blitt så vanlig, at du kan regne med at det går greit. Det er en såkalt sedvane. Det er likevel butikkenes betingelser som gjelder, og de kan variere fra butikk til butikk, forklarer forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes hos Forbrukerrådet.

– Bytteretten gjelder i utgangspunktet vare mot vare, slik at du ikke kan kreve penger tilbake. Men du kan oftest få en tilgodelapp, om du ikke finner noe du ønsker deg i butikken. Å bytte så raskt som mulig, helst i romjulen, er lurt. Noen lar deg imidlertid bytte i et helt halvt år, så sjekk hva som gjelder i butikken du skal i, sier Flønes.

Forskjell på nett og butikk

Det er også viktig å ha klart for seg forskjellen på gaver kjøpt i en butikk på et kjøpesenter eller på gateplan og de som er kjøpt i nettbutikker.

I nettbutikken har du 14 dagers automatisk angrerett.

Dersom det ikke er noe galt med varen, har fysiske butikker på kjøpesenter og gateplan ingen plikt verken til å gi deg pengene tilbake eller å la deg få bytte til noe annet.

Men som oftest er de lempelige de første dagene etter at jula er over. De vil jo gjerne ha fornøyde kunder, og ikke minst kunder som kanskje kjøper noe annet i samme slengen når de likevel er innom i en ellers nokså stille periode.

GREIE ETTER JUL: De fleste kjedebutikkene tar i mot byttevarer uten spørsmål i dagene etter jul. Her et julepyntet Sandvika Storsenter utenfor Oslo.  (Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix)
GREIE ETTER JUL: De fleste kjedebutikkene tar i mot byttevarer uten spørsmål i dagene etter jul. Her et julepyntet Sandvika Storsenter utenfor Oslo.  (Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix) Vis mer

Egne jule-regler

Noen butikker har egne regler for jula, og er lempelige med kunder som kommer til butikken med julegaver de ikke trenger.

Kjøkkenutsyr-kjeden Kitch'n opplyser for eksempel på sin Facebook-side at gaver som stammer derfra kan byttes i alle deres butikker, uansett hvilken Kitch'n-avdeling de er kjøpt. Byttelapp kreves ikke.

Meldingen er riktignok tre år gammel, men ved kjedens hovedkontor får vi bekreftet at dette står ved lag i dag også.

Bøker har vi generelt kunnet bytte uten spørsmål, og bokhandlerkjeden Tanum har fortsatt en liberal byttepolitikk.

- Hos Tanum er du velkommen til å bytte alle kurante/salgbare bøker hele året, uavhengig av hvor den er kjøpt. Kunden får tilgodelapp på gjeldende pris på boka på byttetidspunktet, skriver markedsdirektør Berit Solberg Folden til Dinside.

Unntak for mobiler

Elektronikk kan stort sett byttes, i mange tilfeller også når pakken er åpnet og produktet er prøvebrukt.

Elkjøp og Lefdal gir deg pengene tilbake fram til 24. januar selv om emballasjen er brutt og produktet tatt i bruk.

UNNTAKET: Mobiltelefoner som er åpnet får du vanligvis ikke byttet. (Foto: Kwangmoozaa/Shutterstock/NTB Scanpix)
UNNTAKET: Mobiltelefoner som er åpnet får du vanligvis ikke byttet. (Foto: Kwangmoozaa/Shutterstock/NTB Scanpix) Vis mer

Dette gjelder likevel ikke mobiler (med eller uten abonnement), og heller ikke programvare, dataspill og film der emballasjen er brutt.

Nettbutikken Komplett.no har 45 dagers åpent kjøp.

Ligger det film eller CD-plater under juletreet, går det ofte greit å bytte.

Hos Platekompaniet, som fortsatt for en stor del lever av å selge musikk og film på blanke disker, kan du bytte varer som er kjøpt på nett i de fysiske butikkene.

Likevel er det ikke alle filmer og plater som kan byttes inn, og det er bare i enkelte butikker du kan bytte LP-plater (vinyl), ifølge kjedens nettside.

Lange frister for sport og klær

Mange butikkjeder og nettbutikker praktiserer såkalt åpent kjøp. Det betyr at du eller den som mottar gaven kan levere inn varen og få pengene tilbake innen for eksempel 30, 45 eller 100 dager.

SNILLE: XXL-kjeden gir deg byttefrist på 100 dager. (Foto: Knut Falch/NTB Scanpix)
SNILLE: XXL-kjeden gir deg byttefrist på 100 dager. (Foto: Knut Falch/NTB Scanpix) Vis mer

Flere av sportskjedene er svært romslige her. Både G-Sport, Intersport og XXL gir deg 100 dagers frist.

Sport 1 har ingen felles politikk på dette, og her gjelder egne regler i den enkelte butikk.

I klesbransjen varierer reglene en god del fra kjede til kjede.

Dressmann gir deg for eksempel hele seks måneder å angre på, mens H&M bare har 30 dagers åpent kjøp.

Cubus har 100 dager, mens Bik Bok har 30.

Bytte- og returvilkår i flere butikkjeder:

Clas Ohlson

Expert

GameStop

Bjørklund

Stormberg

Lindex

Kjøp på nett - bytt i butikk

Svært mange butikker selger både varene sine på nett og i fysiske butikker. Dermed får du så å si det beste av begge verdener.

Varer som er kjøpt via nettbutikken til kjeder som også har vanlige butikker rundt om i landet kan ofte byttes i hvilken som helst av kjedens avdelinger.

Andre veien er det ikke så enkelt. Så langt ikke kommet over noen nettbutikk som tillater at mottakeren av gaven bytter den. Å heve kjøpet eller bytte i noe annet er det kjøperen som må gjøre.

Å gi uttrykk for at man ikke er helt fornøyd med gaven er noe mange høflige julegjester kvier seg for.

Å fylle ut angreskjema og sende varen tilbake i posten kan også føles som ekstra plunder for den som gir.

Derfor kan det være smart å sjekke bytterutinene både i nettbutikk og vanlig butikk før man kjøper julegavene.

LES OGSÅ:
Bruk angreretten for alt den er verd
Julegavebyttingens ABC
Slik bytter du julegavene du ikke liker


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!