<i>Foto: Bob Knight</i> Foto: Bob Knight
Foto: Bob Knight Foto: Bob KnightVis mer

- Bytt ut oljeovnen etter fem år

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) mener løse oljeovner bør byttes ut etter fem år. Flere slike ovner kan nå bli forbudt i Norge.

Svakhet

- Når oljen utvider seg vil det belaste tanken, og den går tilbake igjen når den blir kald. Det blir en dynamisk belastning som gir tretthetsbrudd i tanken, kombinert også med korrosjon som kan oppstå under lakken hvis den har vært lagret ute eller vært brukt i områder med fuktighet. Det er rett og slett et mer komplisert produkt enn det folk og importører er klar over, sier avdelingsleder Geir Ottersen i DSB til P4.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap satte i gang en storstilt gjennomgang av sikkerheten rundt ovnene tidligere i år, som følge av rundt 75 tilfeller av lekkasje, brann og branntilløp.

Ikke gode nok kontrollrutiner

37 importører fikk krav om å dokumentere at ovnene deres blir kvalitetskontrollert i produksjonen. Åtte av importørene klarte ikke det, og de er nå i ferd med å få omsetningsforbud på sine ovner, melder P4. En importør har sluttet å selge slike ovner på eget initiativ.

Avdelingsleder Geir Ottersen understreker at selve lekkasjen ikke er brannfarlig, fordi oljen ikke er varm nok til å ta fyr. Det har derimot vært tilfeller hvor det har tatt fyr både i bryter og termostat. I og med at de står på hjul er det fort gjort å få strekkskader i ledning og strøminntak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er nok en viss sammenheng mellom pris og kvalitet. Men lekkasjer, som gjerne oppstår etter fem år, kan også oppstå på de dyre ovnene, for oljetankene kommer ofte fra samme leverandør, forklarer Ottersen.