Bytt strømleverandør nå

Sprengkulde og rekordstort strømforbruk presser strømprisene oppover. Men husk at du kan spare mange penger på å velge rett leverandør.

Selv om strømprisene er svært høye for tiden, er det fortsatt mulig å skrelle av flere hundrelapper. Trikset er å velge den billigste strømleverandøren. Da må du først styre unna fastprisavtalene.

Netteier og strømleverandør

Strømutgiftene dine består av to deler, nettleie og kraftprisen. Og husk at det er enkelt å se hvor mye du kan spare ved å bruke vår strømkalkulator.

Når du skifter strømleverandør, er det kraftprisen som endrer seg, siden du ikke kan bytte nett. Vi har også oppdatert vår strømkalkulator, siden enkelte små strømleverandører ikke vil levere strøm utenfor sitt lokalområde.

Flytende avtaler er rimeligst

Bytt strømleverandør nå


- Det lønner seg ikke å tegne fastprisavtaler nå, opplyser Haldis Johannesen ved Meganor Energi.

Tegnet du fastprisavtaler i fjor, betaler du nå trolig mindre, enn de som har satset på variable priser. Ser vi på hele året under ett, vil likevel flytende avtaler lønne seg.

Eksempel: Vi har tatt utgangspunkt i en husholdning bosatt i Akershus, med et årlig forbruk på 25.000 KwH.

Nettleiedelen av strømregningen kan en ikke gjøre noe med, her har netteierene monopol i sine områder. I vårt tilfelle tar netteieren, Akershus nett, 14.39 øre per KwH og 1.315 i fastavgift. Dette utgjør drøyt 4.900 kroner årlig.

Spar 1.600 kroner

Kraftprisen er den delen som varierer. Her kan du tegne forskjellige typer avtaler: fastpris, variabel pris, spotpris, garantikraft, mulighetene er mange. Prisene finner du i vår prisliste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som tallene viser utgjør differansen mellom den rimeligste og dyreste leverandøren mange hundre kroner.

  • Forbrukerkraft - 31øre/KwH + 200 kroner - Totalt 12.897 kroner

  • Bodø Energi – 38,32 ør/KwH – Totalt 14.527 kroner
Forskjellen mellom dyreste og rimeligste alternativ er altså over 1.600 kroner. Du kan selv finne ut hvor mye du kan spare i vår strømkalkulator.

Høye priser

- Prisene på strøm er uvanlig høye nå, sier Hartvig Munthe-Kaas, informasjonsdirektør i strømbørsen Nord Pool. Munthe-Kaase sier videre at spotprisen på strøm ligger neste tre ganger over enn det normale nivået for denne årstiden. Dette til tross for at januar og februar er de dyreste månedene i året.

Hva bruker mest strøm?

I følge ENØK-Guiden er følgende de mest strømtørste kildene i hjemmet:

  • Komfyren 800 KwH/år

  • Oppvaskmaskinen 730 KwH/år

  • Fryseboksen 640 KwH/år

  • Vaskemaskinen 520 KwH/år

  • Tørketrommel 470 KwH/år

  • TV og stereo 150 KwH/år

  • Belysning 2.800 KwH/år

  • Oppvarming 18.000 KwH/år

Forbruksrekord

Aldri før har vi nordmenn brukt så mye strøm som vi gjør nå. Strømnettet nærmer seg grensen for hva som kan leveres av strøm. Hadde det ikke vært for importert strøm fra kullkraftverk i Danmark, ville Statnett måtte startet rasjoneringstiltak som i første rekke ville rammet den kraftkrevende industrien.

Relaterte artikler:
-Hold vintervarmen billigere
-Bli varm uten å bli blakk
-Pengene strømmer til statskassa
-Spar 25% på strømregningen