Bytt julegavene med angreretten

Du kan til og med la mottakeren prøve varen først, med loven i hånd.

SER KJEDELIG UT: Skjemaet du ofte får fra nettbutikken ser ikke spesielt spennende ut, men angrerettskjemaet gir deg en god mulighet til å angre ved netthandel.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SER KJEDELIG UT: Skjemaet du ofte får fra nettbutikken ser ikke spesielt spennende ut, men angrerettskjemaet gir deg en god mulighet til å angre ved netthandel. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen butikkkjeder har åpne kjøp, som betyr at du kan returnere varen uten å oppgi grunn i for eksempel 30 dager etter du betalte.

Elkjøp reklamerer i en pressemelding om julegaver som kan leveres tilbake eller byttes inntil 30 dager etter de er åpnet. Expert skriver på sine nettsider at du kan returnere eller bytte varer innen 30 dager etter kjøp, og Komplett.no lokker med tilbakelevering innen 45 dager. Også i andre bransjer, som hos ToysRus.no og XXL.no, florerer returordningene.

Hvilken norsk nettbutikk er billigst, og har best utvalg? Vi har sjekket!

Disse kan redde høytiden om julegaven du kjøpte ikke falt i smak. Men de har sine begrensninger, og hva om butikken du valgte overhodet ikke hadde en slik ordning?

Løsningen: Angrerettloven!

Lovpålagt "åpent kjøp"

Angrerettloven gjelder alle fjernsalg fra selgere som henvender seg til norske forbrukere, for eksempel en helnorsk nettbutikk eller en butikk som Apple.no. Hele poenget med loven oppsummeres godt i lovens paragraf 11:

"Forbrukeren har rett til å gå fra avtalen (angrerett) ved å gi melding til selgeren etter § 13 innen 14 dager etter at hele varen og de opplysninger som kreves med hjemmel i kapittel 3 er mottatt på foreskreven måte."


Altså et "åpent kjøp" i 14 dager etter at varen og "de opplysninger som kreves" er mottatt av deg. I praksis: Varen pluss et angrerettskjema. Dette følger ofte med i en e-post fra nettbutikken, og ser ut som på bildet øverst i artikkelen.

Du trenger ikke oppgi noen grunn til at du angrer, og får pengene tilbake etter å ha meldt fra om angringen og returnert varen til butikken for egen regning. Så kan du kjøpe noe annet til den heldige, og på den måten "bytte" julegaven.

Hvem må betale for frakt ved bruk av angrerett?

Varierende frist

14 dager etter kjøp kan bli i knappeste laget om du vil bruke angreretten ved et julegavekjøp. Men mange nettbutikker slurver med å sende deg angrerettskjema. Og mottar du varen uten angrerettskjema, blir angrefristen forlenget. I prinsippet kan du da angre i opptil et helt år, ifølge loven.

Har du noen gang angret på et nettkjøp?

(Avsluttet)
Ja, og benyttet angreretten(37%) 132
Nei(25%) 89
Ja, men gjorde ikke noe med det(22%) 77
Ja, og benyttet åpent kjøp(16%) 58
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Da julen inneholder mange hellig- og høytidsdager, kan den uansett bli lenger enn 14 kalenderdager. I lovteksten slås det fast:

"Ender fristen på en lørdag, helligdag eller høytidsdag forlenges den likevel slik at den løper ut den nærmeste virkedagen som følger etter."

Og som nevnt dreier fristen seg om å "gi melding til selgeren", ikke når du returnerer varen. Så lenge du på en forsvarlig måte har gitt klar beskjed til butikken om at du ønsker å bruke angreretten innen fristen, har du gjort ditt.

Gjelder angreretten når du handler på nett, men får varen levert til butikk?

Angrerett er prøverett

Elkjøp skryter av at du kan prøve varen før du returnerer den, men det kan du også med angrerettloven i hånden.

Vi har blant annet skrevet om hvordan folk får brukt angreretten selv om ruteren ble ripete, og hvordan bransjen ikke kan nekte å ta i mot mobiltelefoner som er åpnet og brukt.

Men vær så forsiktig som mulig for å unngå trøbbel. Varen skal være i "tilnærmet samme stand og mengde" som da du mottok den, så ta vare på all emballasje og behandle varen pent.

Les mer: Derfor er angrerett en prøverett

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!