Bytt bank - fly gratis

Utlandet kaller. I nærmere et halvt år skal du ha jobbplassering i New York, være backpacker i Australia, eller passe på naboens feriehus i Spania. Hvilken norsk bank er best skikket for slike omveltninger? Vi har studert ni bankers betingelser for et utenlandsopphold mellom en og seks måneder.


Vi har fokusert på de mest brukte, profilerte og gunstigste kundeprogrammene. Den økonomiske opplevelsen varier kraftig blant landets fem største banker og fire strategisk utvalgte kandidater.

 • Her kan du se hvilken bank som er best i tre gitte tilfeller.
 • Her kan du se både forutsetningene og resultatene skjematisk fremstilt.
 • - Og her kan du lese mer om hvilken bank som er best, og verst på hvilke tjenester.
 • Betydelige prisforskjeller

  Handelsbanken er den eneste banken med årsgebyr for nettbank, dette koster hele 250 kroner. Fire av bankene tar månedlig eller årlig "medlemskontingent". Til gjengjeld får man VISA-kortet med på kjøpet, mens de fleste andre trekker 250 kroner eller mer fra kontoen. Bank2 er unntaket med to ovale sirkler for de to postene.

  Alt av kortbruk utenfor Norge belastes i utgangspunktet med et valutapåslag på 1,75 prosent. Av erfaring vet vi at man ofte må søke for å få tak i VISA/kredittkort i utlandske banker, og det er ingen garanti at svaret er positivt. Grunnet kortheten på oppholdene i pristesten og umuligheten i å kartlegge tilbudene i hele Spania, USA og Australia, forutsetter vi at det norske kortet vil bli brukt en del.

  Å nødhjelpe meg!

  Er du i utlandet og står plutselig uten bankkort eller kontanter og trenger penger kjapt, har du et problem. Det spiller liten rolle om tapet skyldes eget rot, kriminalitet eller et defekt kort. Flere av de spurte bankene var rutineløse angående pengejakt utenlands. Dette er ofte synonymt med dyre nødløsninger.

  Å få tak i et såkalt nødkort* tar to-tre dager. De som venter på hastekort** må ha enda bedre tålmodighet. Flere banker definerer alle kort overbrakt i utlandet som nødkort, slik at prisen går opp selv om ikke behandlingstiden gjør det. DinSide ser også disse to under et i denne saken. Beløpet er fra 0 opp til svimlende 1.350 kroner.

  Nødkontanter, cash som hasteoverføres til den lokale banken du kaster deg over i din økonomiske desperasjon, kommer hos de fleste bankene med et saftig gebyr. I tillegg kan de lokale bankansatte se sitt stikk til å bytte ut pupillene med dollar- eller Eurotegn. Hvorvidt en utbetaling i det hele tatt lar seg gjøre, varierer fra land til land og bank til bank. Våre utvalgte kandidater bør ikke by på de største problemene. I fallende rekkefølge kommer Australia, Spania og USA i forhold til hvem vi tror vil kunne hjelpe deg først. Overføringen kan skje på ulike måter, men oftest gjennom at man må ringe banken sin fra den lokale banken for å igangsette transaksjonen. Grunnet andelen variabler, har vi ikke tatt med nødkontanter i vår pristest.

  Nødtrikset

  Reisesjekker er dyrt og ut. DinSide anbefaler å besitte et ekstra VISA-kort og/eller ekstra dollar. Å skaffe et ekstrakort eller erstatningskort innenlands koster ingenting hos Sparebank 1 SR-bank og Bank2 og maks 295 kroner for Nordeas kunder. Har du ikke gjort dette før uhellet inntreffer, er det billigste alternativet å skaffe et erstatningskort til din norske postadresse. Denne løsningen forutsetter selvsagt at du har noen som kan videresende kortet til din internasjonale lokasjon og at du overlever på rasjoner, kontanter eller venner en uke eller to frem i tid. Bankene er naturlig nok ikke overlykkelige for slike metoder, og noen forskanser muligheten ved å kreve personlig fremmøte og/eller signatur.

  0 - 350 for å overføre penger til utlandet

  Selv med kun et par måneder i utlandet, antar vi behovet for en nasjonal konto til eventuelt lønnsarbeid og husleie blir markant. Vi forutsetter at overføringene er på minst 5.000 kroner, at de går fra konto til konto og at de kan gjøres i nettbanken med internasjonalt anerkjente betalingssystemer som swift, iban og bic. Vær obs på at mangel på nummer eller feil/avbrutt forsendelse fort koster mange penger.

  Med disse betingelsene er Skandiabanken den eneste som ikke belaster kundene for å sende penger ut i verden. BN bank er ikke en valutabank, og ber om 350 kroner for en overføring. Flere av bankene er vage i forhold til hvorvidt kunden også må betale et gebyr hos mottakerbanken, om det skulle forekomme. Dette er enda mer markant andre veien. Skal du sende penger fra utlandet og hjem betaler du maks 100 kroner hos den norske banken. Men hva den amerikanske, spanske eller australske banken skal ha varierer - også om den norske banken vil kompensere for utlegget.

  3.000 kroner i prisforskjell! Trykk her for å se resultatet av pristesten
  LES: Vurdering av alle ni bankene her

  KOMMER: Banktesten for studenter i utlandet
  Skal du ta hele eller deler av studiene dine utenlands? Vår pristest gir en pekepinn, men flere av bankene har egne programmer og rabatterte priser for studenter. Vi kommer tilbake med en pristest av dette i god tid før vintersemesteret starter.

  RELATERTE SAKER:

  Slik veksler du billig
  Norges billigste nettbank

  * Nødkort: Tilbud til kunder i utlandet som har mistet, blitt frastjålet eller har ødelagt kort og som trenger penger til de kommer hjem. De kan da bestille et nødkort fra VISA med midlertidig utløspdato. Dette er et kort med begrensede bruksmuligheter, blant annet ikke PIN-kode og ID etc, men man kan bruke det til å heve penger i banker. VISA har samarbeidspartnere rundt om i verden som distribuerer kortene. Deretter sendes de til den adressen de har avtalt med kunden. Leveringstid er 2-3 dager.

  ** Hastekort: Alternativet til nødkort. Situasjonen er like prekær, men VISA-sentralen er langt unna eller banken har ikke avtale med VISA. Et nytt kort produseres og sendes av gårde så kjapt som mulig.

  KILDE: DnB Nor