Det mangler ikke på konfekten når de lokale sparebankene byr opp til dans i byen. Bilde: <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/mainpage.htm" target="_top">Anne Angelshaug</A>.
Det mangler ikke på konfekten når de lokale sparebankene byr opp til dans i byen. Bilde: Anne Angelshaug.Vis mer

Bygdebanker beiler i byen

Lokalbankene går nye veier for å pleie kunder som har flyttet fra bygda. Bankene inviterer fjernkundene til sosiale treff og middager - i byen.

Klassekamerater, naboer og gamle kjente glemmer deg kanskje, men tro ikke at den lokale sparebanken glemmer deg når du flytter fra hjembygda. Den nye trenden er at lokalbankene drar på besøk til utflytterne i byen, og inviterer dem med på fest.

Fem sparebanker som DinSide har vært i kontakt med, har arrangert treff for kunder som bor i Oslo. De fleste bankene melder om ”fullt hus og stormende jubel” på banktreffene. Her får utflytterne møte sambygdinger de ellers ikke har kontakt med, og som oftest byr bankene på både middag og lokalkultur. Du betaler selvsagt ikke inngangspenger.

Ansikt til ansikt

Formålet med treffene er å pleie kundene, slik at de ikke går over til en av de store bankene. I det daglige klarer fjernkundene seg med kontakt via telefon, brev eller Internett.

- Men av og til kan det være bra å treffe representanter for banken ansikt til ansikt. Fjernkundene er viktige for oss, og da er det greit å oppsøke dem, sier Harald Dahl som er banksjef i Volda og Ørsta Sparebank.

Banken har nesten 1100 kunder i Oslo, og karakteriserer området som et av de største vekstområdene.

Raspeball på Smuget

Om to uker arrangerer Volda og Ørsta Sparebank ”Balljdag” på Smuget i Oslo i to dager til ende. De utflytta sunnmøringene skal lokkes til treffet med raspeball og revy. Flere konsulenter fra banken stiller i hovedstaden, slik at kundene kan få personlig rådgiving.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fordelen med å ha konto i en lokalbank, er at vi kjenner bakgrunnen til de fleste. Da jeg bodde i Oslo, var jeg kunde i DnB, og jeg kan love deg at det var godt ”å kome heim” og bli lokalkunde, sier banksjef Dahl.

Det er tredje gang at voldingar og ørstingar blir inviterte på banktreff i Oslo.

- Første gang, i 1994, var en brakande suksess. Det kom så mange at vi måtte utvide arrangementet med en ekstra dag, forteller personal- og markedssjef i Volda og Ørsta Sparebank, Vidar Egset.

Cruise på fjorden

Populært var det også da Tingvoll Sparebank i sommer inviterte 300 Oslokunder på seiltur med hvitvin og reker på menyen. 100 personkunder møtte opp på båtturen i juni.

- Vi arrangerer slike treff hvert femte år. I de små bygdene begynner kundegrunnlaget å bli for tynt, så vi er avhengig av å holde på utflytterne, sier banksjef i Tingvoll Sparebank, Finn Moe Stene.

Spekemat og teater

Lom og Skjåk Sparebank tok med seg lokalkultur og spekemat til byen, og arrangerte teaterforestilling i Oslo for to uker siden. Nesten 300 personer møtte opp. Mange av dem kombinerte underholdningen med økonomisk rådgiving.

- Vi inviterte både gamle kunder, og andre fra vårt område som hadde lyst å komme. Nesten halvparten av kundene våre bor utenfor bank-kommunene, og da blir det viktig med litt personlig kontakt, sier filialsjef på Skjåk, Ragnar Storlien.

Han synes treffet var så vellykket at det frister til gjentakelse.

- Kundene oppfordret oss til å gjøre det igjen. Vi har vage planer om å få til noe i Trondheim eller Lillehammer, sier Storlien.

Trengte innskudd

I Rørosbanken hadde de Oslotreff for 9 år siden. Ifølge banksjefen var det en knallsuksess.

- Vi var i beit for rundt 30 millioner i innskudd. Derfor tilbød vi kundene å sette inn minst 25.000 kroner, binde dem i halvannet år, og til gjengjeld få en gunstig rente. Det gikk over all forventning, og vi fikk inn 150 millioner, sier banksjef Arild Hagen.

Selv om halvparten av Rørosbankens kunder er fjernkunder, har banken ingen umiddelbare planer om å arrangere bytreff igjen.

- Vi har ingen planer om arrangementer med det første. Grunnen er rett og slett at det koster mye, sier Arild Hagen.

Verv en venn

Sunndal sparebank arrangerte sitt første treff i Oslo i august i år. De hadde leid inn journalist Christian Vennerød (tidligere i Dine Penger) til å holde foredrag.

- Vi var rimelig godt fornøyde. I år har vi opplevd en stor tilstrømming av fjernkunder, og må ta vare på dem, sier banksjef i Sunndal Sparebank, Asbjørn Hjertø.

Du trenger ikke nødvendigvis være kunde i bankene for å få bli med på treffene. Oftest kan de inviterte ta med seg noen. På denne måten kan bankene skaffe seg nye kunder.

Vil du sjekke hvordan vilkårene i din lokalbank er i forhold til de andre bankene, klikker du på denne linken: Boliglånskalkulatoren.