Bygde-Norge omfavner kontantstøtten

Det er store geografiske forskjeller når det gjelder hvem som velger å ta imot kontantstøtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordningen er mest populær på Sørlandet og i bygdekommunene.

I innlandskommunene Åseral, Audnedal og Hægebostad i Vest-Agder har om lag ni av ti foreldre takket ja til kontantstøtte. Oppslutningen om ordningen er stor i hele det såkalte Bibelbeltet langs sørlandskysten.

130 millioner kontantkroner til Polen

Det viser en oversikt Aftenposten har laget ved å koble sammen kontantstøttestatistikk fra Arbeids-og Velferdsdirektoratet (NAV) med Statistisk sentralbyrås oversikt over antall ett- og toåringer i alle landets kommuner.

I gjennomsnitt valgte 46 prosent av foreldre med ett- og toåringer å ta imot kontantstøtte ved årsskiftet.

Dette kan du kreve av barnehagen din

I Oslo og Stavanger velger 37 prosent av foreldrene kontantstøtten, som i dag er på 3.303 kroner måneden. I Tromsø benytter 26,4 prosent av foreldrene seg av ordningen. I Trondheim får 30,8 prosent kontantstøtte. Andelen støttemottakere i Kristiansand, Drammen og Bergen ligger på landsgjennomsnittet. I Asker velger 26 prosent kontantstøtte, mens andelen ligger på 30,3 prosent i nabokommunen Bærum.

Ordningen gjelder bare for ett- og toåringer, og forutsetningen er at barnet ikke går i en i offentlig støttet barnehage.

En av fem har barnehageplass

Den rød-grønne regjeringen varslet i Soria Moria-erklæringen at ordningen skal fjernes tidligst i 2008 - eller når målet om full barnehagedekning er nådd.