Bye-bye ballongmage

Bye-bye ballongmage

Ballongmage, hyppige toalettbesøk og mageknip. Nå finnes det en behandling som kan hjelpe.

Publisert
Sist oppdatert
Resultatene vi har fått er fantastiske. Enkelte ble faktisk symptomfrie


Irritable bowel syndrome (IBS) er en funksjonell mageplage som kjennetegnes av magesmerter og ubehag, gjerne i form av oppblåsthet og utspilt mage på grunn av endret avføringsmønster. Varierende grad av diaré og forstoppelse er derfor vanlig ved IBS. Magesmertene lindres gjerne ved luftavgang eller avføring.

Det finnes ingen spesifikke medisiner for behandling av IBS, men nå viser det seg at kognitiv adferdsterapi er en svært effektiv behandlingsmetode. Hittil har 13 personer med IBS gjennomført behandlingen ved Karolinska Institutet og 55 prosent minsket sine mageproblemer etter ti uker.

Luft i magen kan være både plagsomt, vondt og sjenerende. Men det finnes heldigvis råd.

- Resultatene vi har fått er fantastiske. Enkelte ble faktisk symptomfrie, sier Brjánn Ljótsson, forsker ved Karolinska Institutet til Expressen.

Én av ti nordmenn lider av slike mageproblemer.

- Jeg kjenner ikke til studien ved Karolinska, men vi vet at kogntiv adfersterapi gir gode resultater, sier overlege Per Olav Vandvik ved Sykehuset Innlandet HF, divisjon Gjøvik, til DinSide Helse. Han har doktorgrad i IBS.

Dårlig behandling
Mange som rammes av IBS lar magen ta kontrollen over livet. De begrenser seg selv og skaffer seg kompliserte rutiner omkring mat og toalettbesøk. Hverdagen innskrenkes og man blir bundet til hjemmet og toalettet, ifølge Ljótsson.

Ifølge ekspertene vil psykologisk behandling være det beste for disse menneskene. De to mest effektive metodene er kognitiv terapi og hypnoterapi.

Former for psykoterapi som kognitiv terapi, atferdsterapi og stressmestring kan redusere symptomene på hypokondri.

- I min doktoravhandling viste det seg at pasienter med IBS og uttalte tileggsplager utgjorde en spesielt plaget gruppe som trolig både ønsker og trenger behandling. Dersom vi kan finne effektiv behandling for disse pasientene med medisinsk uforklarlige symptomer, vil det løse et hovedproblem i dagens helsevesen, sier Vandvik.

En fordel med psykologisk behandling er vektlegging av pasientens egen mestring av mageplagene, fravær av bivirkninger og vekt på livskvalitet, ifølge Vandvik.

- Dessverre er slik behandling ressurskrevende og knapt tilgjengelig i dagens Norge. I psykiatrien er det altfor lite oppmerksomhet rundt IBS, og det er vanskelig for pasienter med IBS å få behandling hos psykolog, påpeker Vandvik.

Sit-ups alene hjelper ikke for flat mage. Her er rådene som snevrer inn magemålet ditt brennkvikt

Ny håndbokÅ formidle at IBS er en vanlig og helt ufarlig mageplage kan være tilstrekkelig for mange, ifølge Vandvik.

- Spesielt viktig er det å fange opp angst for kreft eller alvorlig sykdom og uhensiktsmessige tanker om symptomene, sier han.

Han legger til at det nylig er skrevet en norsk håndbok om IBS som skal i salg på alle apotekene.

- Det er faktisk også en effektiv måte å hjelpe IBS-pasienter fordi de får mer kunnskap om hvordan de kan leve med plagene, sier Vanvik.

Vil du ha flat mage til jul?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer