By eller land best?

Man skulle tro at det var gøy på landet. Men dessverre er det ikke alltid slik.

Publisert
Sist oppdatert

Drømmer du om å flytte på landet? Få det fredelig og rolig, og en ultrabillig bolig i tillegg? Kanskje det er en god idé - men tenk deg om en ekstra gang. Det er nemlig ikke alle som finner bonderomantikk på landet.

Byen bedre?

En omfattende undersøkelse foretatt av Det Europeiske Instititutt til Forbedring av Leve- og Arbeidsvilkårene viser nemlig at det ikke alltid er gull og grønne skoger på landet.

Undersøkelsen blant de 25 EU-landene hadde som formål å avprøve en rekke teser og forestillinger om hvordan det er å bo på landet og i byen. Dette gikk blant annet på jobb-fritidsbalansen, og på hvor lykkelig og optimistisk man er i henholdsvis byer og på landet.

<strong>Eksempel på bolig på landet:</strong> På Arneberg i Hedmark får du denne eneboligen til 700.000 kroner. I de beste strøk i byen får du ikke en ettroms leilighet for samme beløp. <i>Faksimile fra finn.no.</i>
Eksempel på bolig på landet: På Arneberg i Hedmark får du denne eneboligen til 700.000 kroner. I de beste strøk i byen får du ikke en ettroms leilighet for samme beløp. Faksimile fra finn.no. Vis mer


Ifølge undersøkelsen er problemer med jobb-fritidsbalansen utbredt, både i urbane og i landlige strøk. Og hypotesen om at jobb-fritidsbalansen var bedre i de landlige distriktene har ikke kunnet bli bekreftet ut fra undersøkelsen.

Videre kunne undersøkelsen heller ikke bekrefte at man var mer glad og lykkelig i de landlige områdene. Men generelt er det bevist, slik som man antok, at de som er bosatt i de rikere landene i EU, skårer høyere på spørsmål relatert til lykke og glede.

Nivået på optimisme, derimot, viste seg å være uavhengig av om man bor i et rikt eller fattig land. Men resultatene viste faktisk at man var betydelig mer optimistisk i byene enn på landet. Dette gjaldt for alle land i undersøkelsen.

Gjelder dette i Norge?

Nå er Norge ikke EU-medlem, og dermed heller ikke representert i undersøkelsen. Likevel kan man kanskje forestille seg at disse resultatene også vil være gjeldende her til lands. Vi spurte en rekke eksperter.

- Man skal være varsom med å generalisere fra Europa og til norske forhold, for forhold mellom by og land er ganske annerledes i Norge enn ellers i Europa. Eksempelvis er det mindre inntektsforskjeller mellom by og land i Norge, sier forsker på Norsk senter for bygdeforskning, Johan Fredrik Rye, og legger til:

- Jeg tror ikke at by eller land er den viktigste årsaken til om man er lykkelig og har god livskvalitet.

Er din konklusjon at vi ikke kan trekke paralleller fra EU til Norge på dette området?

- Jeg kan ikke si at vi ikke kan, men heller ikke at vi kan, avslutter Rye.

Små forskjeller

- Noe som kan trekke i retning av at man opplever like mye stress på landet som i byen, kan skyldes næringsstrukturen. For i disse regionene er det flere som jobber i landbruket, som jo er et yrke der man jobber mye, og hvor man noen ganger må ha to jobber for å klare seg, sier forsker på Statistisk Sentralbyrå (SSB), Anders Barstad.

Han viser videre til en undersøkelse foretatt av Ottar Hellevik, som er professor på Universitetet i Oslo.

- Undersøkelsen viser at det generelt er små forskjeller mellom by og land når det gjelder følelsen av lykke. Og heller ikke i forhold til følelsen av ensomhet, er det store forskjeller å finne mellom by og land. Der man finner forskjeller, er i forhold til nabokontakt. Den er en viktigere kilde til sosialt samvær på landet, der man ofte ser at venner er viktigere i byen. Det er også mer frivillig arbeid i foreninger på landet, sier Barstad.

Kan også reisevei være en forklaring på at man ikke nødvendigvis føler mindre stress på landet?

- Ja, om du må pendle til en by for å jobbe, kan det bidra til stress. Men bor man landlig, og har en jobb i nærheten, så vil det jo gi mindre stress, sier han.

Ifølge Barstad har SSB i en tidligere tidsbruksundersøkelse spurt om hvor mye fritid man har på landet kontra i byene.

- Og svarene var nesten de samme, uavhengig av om man spurte folk i spredtbygde strøk eller i tettbygde strøk, avslutter han.

Diskutér: Hva foretrekker du? Å bo på landet, eller i byen? Og hvorfor er det ene bedre enn det andre?

Kilde, deler av artikkelen: Euroform-rapporten: Urbane-rurale forskjeller.

Mer om samfunn:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer