Butleren beste juletips

Har du alt klart til juleselskapet? Her er butlernes egne triks som gjør selskapet perfekt:

Skal du invitere slektninger eller venner til selskap i julen? Da har du sikkert også lyst til at selskapet skal gå så smertefritt og bli så hyggelig som mulig.

- Det er jo egentlig ingen sak å arrangere et vellykket selskap. Men det finnes noen knep som gjør kvelden enklere for deg som er vert, sier Jon Gulbrandsen som blant annet har erfaring som butler i England.

Les også: Verdens morsomste fest?

Vil du vite butlerens fest-hemmeligheter? Her er 10 smarte triks for et knirkefritt juleselskap:

1) En ting av gangen
Få oversikt over hvem som kommer, når de kommer og hva dere skal spise. Det er lett å bli overveldet av alt du skal huske på, men ta bare en ting av gangen så blir det lettere.

2) Kjøp på forhånd
De aller fleste varene du trenger til matlagingen kan du like gjerne kjøpe dagen før. Sjekk også beholdningen av essensielle varer som fløte, krydder eller servietter.

3) Duk under duken
Når du dekker bordet, kan du legge et stretch-laken på bordet under duken. Da ligger duken penere og demper lyden bedre.

- Duken stryker du når den ligger på bordet, så blir den helt perfekt, sier Gulbrandsen.

4) Pyntet bord
Om du bruker et bord ved siden av til maten, får du mer plass til bestikk og hyggelig dekorasjon på spisebordet. Husk at blomster ikke bør være høyere enn til slipsknuten på den laveste gjesten ved bordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5) Lysene i fryseren
- Visste du at du kan legge stearinlysene noen timer i fryseren? Da brenner de saktere og renner mindre enn andre lys, forteller butleren.

6) Vodka ved bordet
En skvett vodka på en serviett er perfekt til å tørke av smuss eller fingermerker på bestikket slik at det blir skinnende rent. Alkoholen fordamper av seg selv og lukter ikke.

7) Ta deg tid
Med god tid under forberedelsene blir det enklere å huske alle detaljene som gjør festen vellykket. Har du funnet frem riktig musikk, tent fakler utenfor, ryddet plass til klær i gangen og husket å sette champagnen til kjøling?

8) Dessert fra svigermor
Ikke bare er hun objektivt sett den beste til å lage riskrem. Å overlate ansvaret for desserten til svigermor har også andre fordeler.

- For det første blir det en ting mindre å tenke på. Og så er det vel ingen som klager på en middag når de selv har bidradd med en rett?

9) Kjenn din gjest
Prøv å huske om noen av gjestene har allergier eller handikap på noen måte som gjør at de trenger ekstra oppmerksomhet i forhold til maten. Få ting imponerer mer enn en vert som tar hensyn til alles behov og i tillegg er utstyrt med allergitabletter eller hodepinetabletter i lommen når det trengs.

10) Ta det rolig
Det er flott med et pyntet bord og god mat. Men det aller viktigste er at verten slapper av og får gjestene til å føle seg velkommen. Husk - det er bedre med en svidd saus enn en sur gjest.

 

Mozon.no, 23.12.2006