Butikkene kan få millionbøter

Matbutikkene slurver voldsomt med prismerkingen. Snart kan det få store konsekvenser.

Du får tak i det meste du trenger på Joker, men det blir litt dyrere.  Foto: Per Ervland
Du får tak i det meste du trenger på Joker, men det blir litt dyrere. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoler du på at prisen på hylleetiketten er den samme som du betaler i kassen? Da bør du tro om igjen!

Denne uken har DinSide samlet inn prisene på en rekke matvarer i forskjellige dagligvareforretninger. Resultatet av pristesten kan du snart lese på DinSide - så følg med.

Men å samle inn prisene var ingen lett oppgave. I urovekkende mange tilfeller var de oppførte prisene noe helt annet enn det som ble slått inn i kassen. Mange steder fantes det ikke prislapper på varene, andre steder var prislappene plassert under feil produkt.

- Klag!

- Vi får inn en del klager, og vi har inntrykk av at bransjens prismerking er for dårlig, sier Bernhard Vigen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerombudet.

- Vi ser alvorlig på det, for mangelfull prismerking er ikke i tråd med regelverket. Sånn skal det ikke være, sier Vigen til DinSide.

Han sier det er umulig for Forbrukerombudet å følge med på at hver enkelt butikk overholder reglene, men at det er svært viktig at forbrukere sjekker kassalappen nøye, og å si fra om prisene i kassen ikke stemmer overens med prislappene.

- Mange ganger handler det om små beløp, og da vegrer folk seg for å klage. Om det dreier seg om et par kroner er det nok en høy terskel for å si fra. Men forbrukerne bør klage. Enten rett til butikken, til kjeden eller til oss, slik at de kan bidra til at bransjen skjerper seg, sier Vigen.

Mer om matpriser: Å kjøpe smått koster flesk!

Nå venter bøtene

Fra 1. juni kommer ny markedsføringslov. Den nye loven gjør at butikkene kan bli ilagt store gebyrer dersom de gjentatte ganger, eller i vesentlig grad overtreder bestemmelsene om prismerking.

- Gebyret blir bestemt ut fra regnskapstallene fra kjeden. Sammenliknet med tidligere praksis, er det ikke umulig at disse gebyrene kan komme opp på 500.000 til 1 million kroner, forklarer Vigen.

I regelverket er det tydelig og klart presisert at alle varer skal være korrekt merket med pris.

- Regelverket er kort og enkelt og gir lite rom for skjønn. Det er lett for butikkjedene å innrette seg etter, og alle næringsdrivende bør sette seg godt inn i reglene, sier Vigen.

Her er Forbrukerombudets "svarteliste"

- Skal ikke være sånn

Prisansvarlige i flere av de store matvarekjedene innrømmer ovenfor DinSide at prismerkingen i deres butikker kan være for dårlig.

- Det skal ikke være sånn, men vi ser det både hos oss og hos våre konkurrenter. Vi jobber hele tiden med å bli bedre, sier Martin Klafstad i Rema 1000.

Likevel vil ikke Klafstad love verken oss eller forbrukerne at vi kan kunne stole på prismerkingen hos Rema 1000, i hvert fall ikke i løpet av de neste månedene.

- Vi kan nok ikke gi noen garanti på det. Men jeg vil ikke svartmale prismerkingen fullt og helt, min opplevelse er at de aller fleste produktene har riktige prislapper, sier han.

Manglende priser på tobakk

DinSide har flere ganger skrevet om manglende prismerking av tobakk og andre varer som typisk er plassert i nærheten eller bak kassen.

Prismerking

Er du fornøyd med prismerkingen i butikkene? (Avsluttet)
Nei(88%) 3221
Ja(7%) 248
Bryr meg ikke(5%) 201
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Gjennom markedsføringsloven er butikkene pålagt å prismerke samtlige varer de selger, derfor er det svært merkelig at butikkene i svært stor grad velger å ikke prismerke disse produktene.

Etter at DinSide tok opp problematikken, lovte flere kjeder å skjerpe seg.

- Vi fulgte opp saken rett før jul, og laget en midlertidig løsning, der vi sendte ut en prisoversikt på laminerte A4-ark, til butikkene. Vi jobber nå med å få til en permanent og bedre løsning, har Kristina Kollerud, informasjonsrådgiver i Ica, uttalt til DinSide.

Og nå har flere butikker, blant annet Ica Supermarked kommet med synlige prislister over disse varegruppene. Flere andre butikker følger etter.

- Om ikke lenge kommer et prisskilt for kategorien. Grunnen til at dette ikke er trykket opp ennå er at prisene har vært veldig ustabile i det siste, og da har vi ventet litt, melder Martin Klafstad i Rema 1000.

Matbutikkene bryter loven