Bush vil lære tenåringer avholdenhet

USA skal bruke 135 millioner dollar for å lære ungdom avholdenhet. Målet er å få ned antall tenåringsgraviditeter. Dette er å satse på noe som ikke virker, skriver Esben Esther Pirelli Benestad i denne kommentaren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush vil lære tenåringer avholdenhet

AKTUELL KOMMENTAR President Bush ønsker at USA skal bruke 135 millioner dollar for å lære ungdom avholdenhet. Målet er å få ned antall tenåringsgraviditeter. Dette er å satse på noe som ikke virker. Ungdom burde i stedet få opplysning og tilgang på prevensjon.

Av Esben Esther Pirelli Benestad

Det lar seg neppe gjøre å mene noe generelt om president Bush og hans administrasjon, dertil spriker inntrykkene i altfor mange retninger på en gang. Synd er det imidlertid at denne administrasjonen i sitt budsjett for 2003 skal bruke 135 millioner dollar på å lære amerikanske tenåringer å være seksuelt avholdende. På den måten skal en forebygge tenåringssvangerskap i et av verdens mest utviklede land. Dette er ikke velutviklet.
USA har mange foreninger og organisasjoner. En av dem kalles Planned Parenthood Federation of America (organisasjonen for planlagt foreldreskap i Amerika). I denne organisasjonen er man glad for at Bush administrasjonen setter tenåringssvangerskap på dagsorden, men man har ingen tro på avholdenhets-budskapet. Det finnes nemlig ingen holdepunkter for at krav om avholdenhet fører til færre graviditeter. Snarere trenger ungdommen opplysning og prevensjon.
USA har de høyeste tallene for tenåringssvangerskap av alle industrialiserte land. Hele 800 000 tenåringer blir gravide hvert år i følge det amerikanske senteret for sykdomskontroll og prevensjon. Da er det ikke vellykket at administrasjonen øser ut penger til prosjekter som ikke virker, og som mest sannsynlig er baserte på ukvalifisert og moraliserende synsing.
I 2000 reduserte svenskene prisen på P-piller dramatisk. I tiden etter ble den en like dramatisk reduksjon i tenåringssvangerskapene i Sverige. Nederland har også mye gunstigere svangerskaps- og abort tall enn amerikanerne kan varte opp med. I det landet har en satset på positiv seksualopplysning allerede fra de første klassetrinn i skolen. Man har forstått at ungdom ikke er motstandere av prevensjon, men at denne prevensjonen må være lett tilgjengelig og ikke for dyr.
Har vi noe å lære her til lands?
Ja, absolutt. Det er nemlig så viktig å se seg til sidene før en skal bestemme hvilken vei en må gå. Vi kan se mot USA siden, som vi ofte gjør, og bli villedet, eller vi kan se til Sverige og Nederland og bli kloke. Seksualopplysning må ikke baseres på ukvalifisert synsing. Seksualitet skal vi leve- og leve godt med. Det gjør vi best i opplyst frihet med god tilgang på økonomisk overkommelige hjelpemidler.
mozon.no 28.02.2002