Bursdagene tas bort

Nå har Eniro ombestemt seg.

Publisering av fødselsdager på telefonkatalogen.no har skapt debatt, blant annet her på DinSide. Eniros bakgrunn for å gjøre dato for fødselsdager tilgjengelig på telefonkatalogen.no har vært å gjøre tjenesten enda bedre, men nå har Eniro ombestemt seg.

Hvis du på mandag lå registrert i telefonkatalogen.nos databaser, kunne du nemlig få deg en overraskelse hvis du søkte på navnet ditt. Da dukket både fødselsdag og - måned opp på alle søk, så sant du ikke hadde reservert deg mot akkurat denne delen av søketjenesten. Men forslaget skapte så mye debatt, at publiseringen nå fjernes.

Dette er en gradvis tilsnikelse av et stadig økende press mot personvernet. Denne siden bør forbys og legges ned! Boikott! skriver en DinSide-leser i debatten under vår sak fra mandag.

Je e forbanna. Dette er langt over streken. Personvernet spises opp, bit for bit. Når kommer hele vår helsejournal på nettet? skriver en annen.

- Lytter til brukerne

- Basert på tilbakemeldingene de siste dagene har vi valgt å lytte til brukerne våre, sier kommunikasjonsdirektør Bård Hammervold i en pressemelding. - Vi lanserer nesten ukentlig nye ting for å berike tjenestene våre, men det er tydelig at denne nyheten ikke falt i smak. Det er vi ydmyke for, og velger derfor å overlate til brukerne selv å velge om de ønsker å publisere sin fødselsdag på "MinSide".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle fødselsdatoer fjernes nå fra Telefonkatalogen på Gule Sider. Arbeidet med dette vil være fullført i løpet av dagen i dag.

- Selv om vi gjorde dette i beste hensikt med tanke på å lage en enda bedre tjeneste, er det mulig å forstår reaksjonene, sier Hammervold. Folk er opptatt av sitt eget personvern, og selv om fødselsdato ikke vurderes som sensitiv personinformasjon, så tar vi tilbakemeldingene som har kommet alvorlig.

Fri tilgang til pasientjournalen?

Misbruker persondata

Lanseringen av fødselsdagsdatoer på Telefonkatalogen har bidratt til å skape en debatt om misbruk av ulike former for persondata som ligger ute på Internett.

- Informasjonsteknologien åpner for misbruk, og de som setter seg det fore vil klare å tilkjempe seg en annen persons identitet selv om informasjonen ikke ligger på Telefonkatalogen. Men det er like fullt å anse som en straffbar, kriminell handling. Vi vil oppfordre alle som har mistanke om at deres ID har blitt misbrukt som følge av at fødselsdagen har blitt publisert på Telefonkatalogen, om å politianmelde forholdet, sier Hammervold.