Å spise mye frukt, grønnsaker og fisk skal trolig beskytte mot astma. Foto: Colourbox.com
Å spise mye frukt, grønnsaker og fisk skal trolig beskytte mot astma. Foto: Colourbox.com Vis mer

Burgeren kan gi astma

Bedre med sunt kosthold.

Publisert
Sist oppdatert

Foreldre anbefales å legge til rette for at deres barn får et sunt og variert kosthold. Kostvanene man har som barn og ungdom legger grunnlaget for både helse og kostvaner senere i livet.

Se bare på dette eksempelet:

Barn som spiser såkalt middelhavskost, som består av mye frukt, grønnsaker, fisk, olivenolje, belgfrukter og korn, i tillegg til moderate mengder melkeprodukter, kjøtt, fjærkre og mettet fett (og alkohol for voksne), har mindre risiko for å utvikle astma. På den annen side, barn som spiser hamburger tre ganger i uken eller mer, er mer utsatt for å få astma - og særlig i rikere land.

Dette fastslår forskere etter å ha studert 50 000 barn i 20 forskjellige land, melder BBC.co.uk.

Les også: Mennesker som lever på middelhavsdiett lever lenger og har det bedre

Burgeren gir andre usunne vaner

Det spise mye frukt, grønnsaker og fisk skal altså trolig beskytte mot astma. Det å spise mange hamburgere kan imidlertid føre til at barn får andre usunne kostholdsvaner – noe som kanskje er den egentlige årsaken til den økte astmarisikoen, tror forskerne.

For tendensen at barn som spiste hamburger tre ganger i uken, hadde økt astmarisiko, gjaldt bare i rikere land. Samtidig så forskerne at mens frukt og grønnsaker beskyttet i både fattige og rike land, beskyttet inntak av mye fisk mer i rikere land.

Hvorfor det?

En av studieforfatterne, Dr Gabriele Nagel, tror grunnen er at astma kommer av en rekke faktorer og ikke av en enkelt årsak. Og sykdommen kan trigges av forskjellige årsaker i ulike deler av verdenen.

Les også: Dette hjelper mot astma

Fisk er bra, men ikke fiskepinner

- Dette gir oss større forståelse på hvordan astma påvirker forskjellige mennesker i både utviklingsland og industriland, sier Nagel.

Hun mener likevel at et kosthold som består av mye frukt og grønnsaker kan ha en beskyttende effekt på grunn av det høye innholdet av antioksidanter og vitamin C, som blant annet er viktig for et godt fungerende immunforsvar.

Norske eksperter har også sett en sammenheng mellom inntak av fisk og astma.

- I våre studier fordobles risikoen for å utvikle astma i voksen alder dersom en aldri spiser fisk i barndommen, har Birger N. Lærum ved Universitetet i Bergen tidligere uttalt til Forskning.no. Han minner imidlertid om at man ikke slipper unna med fiskepinner, trolig på grunn av friteringen i omega-6-rik plantefett.

Les også: Gode råd til astmabarn

Oppfordring til foreldre

Den britiske astmaforeningen Asthma UK uttaler til BBC at studien kan øke forståelsen for hvordan astma og kosthold henger sammen.

- Tidligere forskning har også vist at middelhavskost som inneholder mye frukt og grønnsaker kan redusere barns risiko for å utvikle astmasymptomer, sier Dr. Elaine Vickers.

Hun legger til:

- Vårt råd til foreldre, er å sørge for å gi barna et sunt og variert kosthold, i tillegg til å være fysisk aktive.

I studien så forskerne på spisevanene til barn i både rike og fattige land mellom 1995 og 2005. Foreldre måtte svare på spørsmål om barnas kosthold. Det ble blant annet spurt om barna hadde fått diagnosen astma eller om de hadde hatt pusteproblemer.

I tidsskriftet Thorax konkluderer forskerne med at: «Resultatene gir ytterligere bevis for at middelhavskost kan gi noe beskyttelse mot pusteproblemer og astma hos unge barn.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer