<B>BURGER-PENGER:</B> Big Macken fra McDonalds brukes til å vurdere valutakurs og prisnivå i forskjellige land. Gjett hvilket land som serverer den dyreste burgeren? Foto: McDonald's
BURGER-PENGER: Big Macken fra McDonalds brukes til å vurdere valutakurs og prisnivå i forskjellige land. Gjett hvilket land som serverer den dyreste burgeren? Foto: McDonald'sVis mer

Burgeren avslører hvor mye du må betale

The Economist mener prisen på en Big Mac-burger sier mye om prisnivået ellers i landet.

Hvert år lister det anerkjente tidsskriftet The Economist opp prisene på Big Mac-hamburgeren verden over.

Målet med indeksen er å vurdere prisnivået og valutaene i forskjellige land på en ganske så folkelig måte.

For noen dager siden ble årets liste presentert, og nok en gang kommer Norge dårligst ut.

Dobbelt så dyr

Ifølge finansmagasinet har Norge verdens dyreste Big Mac. Burgeren skal være dobbelt så dyr her til lands som i USA, og The Economist konkluderer med at den norske kronen derfor er nesten 100 prosent overvurdert sammenliket med den amerikanske dollaren.

Generelt sett blir europeiske valutaer karakterisert som overvurderte, mens valutaer i utviklingsland og en rekke asiatiske land blir karakterisert som billige - i forhold til den amerikanske dollaren.

Billigst er burgeren i Argentina, der du bare må ut med 1,78 amerikanske dollar, drøyt 11 kroner, for en stor Big Mac.

Derfor velger de burgeren

Big Mac-indeksen er altså en uformell måte å sammenlikne ulike valutaer på.

Det overrasker kanskje noen at et så anerkjent tidsskrift bruker en hamburger for å sammenlikne valutaer. The Economist svarer med at burgeren fra McDonalds gir et godt sammenlikningsgrunnlag, siden produktet selges nær sagt i hele verden, og ser ganske lik ut over alt.

Indeksen ble allerede introdusert i 1986, og har vært publisert hvert år siden da. Dermed gir oversikten et godt bilde av prisutviklingen de siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under ser du prisene på Big Mac i de forskjellige landene. Alle prisene er i amerikanske dollar, regnet ut av The Economist med en kurs satt 21. juli 2010.

LandPris for Big Mac
(USD)
Norge7,20
Sveits6,19
Brasil4,91
Euro-landene (snitt)4,33
Canada4,00
Tyrkia3,89
Australia3,84
USA3,73
Japan3,67
Storbritannia3,48
Ungarn3,33
Singapore3,08
Sør-Korea2,82
Polen2,60
Indonesia2,51
Mexico2,50
Sør-Afrika2,45
Taiwan2,34
Russland2,33
Fillipinene2,19
Malaysia2,19
Thailand2,17
Kina1,95
Hong Kong1,90
Argentina1,78


Sterk eller svak norsk krone?

For nordmenn kan indeksen brukes til å få et lite inntrykk av hvordan prisnivået i de forskjellige landene er, men som The Economist selv innrømmer, må man ta selve rangeringen med en lite klype salt.

Nå om sommeren er vel kanskje nordmenn flest opptatt av hvor mye de får ut av de norske kronene på ferieturen i utlandet. Og dette avhenger selvfølgelig av hvor sterk den norske kronen er i forhold til valutaen en sammenlikner med.

Skal du over grensen til Sverige for å handle billig kjøtt og vin, er det greit å vite at dagens kurs står ifølge Norges Bank i cirka 84 kroner. Det betyr at 100 svenske kroner koster deg 84 norske (pluss bankens valutapåslag).

Men er 84 kroner for 100 svenske en god kurs? Svaret er tja. De siste fem årene har kursen i snitt ligget på rundt 85 kroner, så derfor er kursen lavere enn normalt, men tar man gjennomsnittlig kurs for år, er det blitt noen øre dyrere å handle over grensen.

DinSide har med hjelp av tall fra Norges Bank sett på 29 forskjellige valutaer, og funnet ut hva gjennomsnittlig valutakurs de siste årene er, hva gjennomsnittlig kurs i år er, og hva dagens kurs er.

På den måten kan du lett se om kursen i det landet du skal feriere eller handle fra er god eller dårlig.

Utregningene av gjennomsnittskursende fem siste årene gjelder bare der Norges Bank har noteringer for denne perioden. I et par tilfeller er gjennomsnittet for en noe kortere periode regnet ut.
Utregningene av gjennomsnittskursende fem siste årene gjelder bare der Norges Bank har noteringer for denne perioden. I et par tilfeller er gjennomsnittet for en noe kortere periode regnet ut. Vis mer


DinSides valutakalkulator