Burger King vs. McDonald's

Hva er egentlig det smarteste valget – Burger Kings Whopper eller McDonald’s Big Mac?

Burger Kings Whopper til venstre og McDonald's Big Mac til høyre - hvem vinner? Foto: burgerking.no, mcdonalds.no
Burger Kings Whopper til venstre og McDonald's Big Mac til høyre - hvem vinner? Foto: burgerking.no, mcdonalds.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som du antakeligvis er klar over, er verken McDonald’s eller Burger Kings burgere generelt spesielt smarte matvalg rent helsemessig. Men hva om du er skikkelig fyllesyk og bare ha en burger - hvor bør du da ta turen?

Les også: Dette spiser vi helst på farten

I denne artikkelen sammenligner vi de to mest populære burgerne til de to mest kjente hamburgerkjedene i Norge, for å finne ut hvilken av dem som ernæringsmessig er det beste valget. Vi ser altså kun på næringsinnholdet i de to burgerne, og har ikke tatt hensyn til smak, konsistens eller andre faktorer.

Og det er faktisk en god del forskjeller mellom de to burgerne, både når det gjelder kaloriinnhold og kalorisammensetning. Her er en oversikt over hva du får i deg av både kalorier og næringsstoffer hvis du spiser en Whopper eller en Big Mac:

Whopper
 
Inneholder: Hamburgerbrød, majones, issalat, tomater, løk, ketchup, sylteagurk og storfekjøtt
 
Kaloriinnhold: 621 kcal
Protein: 32 g
Karbohydrater: 43,4 g
     Herav sukker: 10,8 g
Fett: 35,4 g
     Herav mettet fett: 9,6 g
Fiber: 4,7 g
Salt: 2,1 g
Big Mac
 
Inneholder: Big Mac-saus, cheddarost, hamburgerbrød, isbergsalat, løk, storfekjøtt og sylteagurk
 
Næringsinnhold: 495 kcal
Protein: 27 g
Karbohydrater: 40 g
     Herav sukker: 8 g
Fett: 25 g
     Herav mettet fett: 10 g
Fiber: 3 g
Salt: 2,3 gSom du ser, finnes det en del forskjeller mellom de to burgerne. Big Mac inneholder hele 126 færre kalorier enn Whopper, og er derfor et godt alternativ for den kaloribevisste.

Det er dermed naturlig nok mer av det meste i Whopper, både av protein, karbohydrater og fett. Mens det høyere proteininnholdet er en positiv ting, kan det derimot være uheldig at Whopper inneholder over ti gram mer fett enn Big Mac.

Les også: Her er burgeren gratis

Ikke ett fett

Hvilken er din favoritt? (Avsluttet)
Whopper(66%)
Big Mac(34%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men fett er ikke bare fett. Hvis vi ser på ingredienslista ser vi at Whopper ser ut til å ha en noe sunnere fettsyresammensetning – til tross for at Whopper inneholder mer av nesten alt, har den faktisk et noe lavere innhold av usunt mettet fett. Grunnen til det er antakelig at der Big Mac gir oss Big Mac-saus og fet cheddarost, får vi majones og ketchup på Whopper.

Majones er riktignok også fett, og inneholder flere kalorier enn cheddarost, men fettet er stort sett av den sunne typen. Mens to tredjedeler av fettet i cheddarosten er usunt mettet fett, inneholder majones store mengder sunt enumettet og flerumettet fett.

Saltinnholdet er svært høyt i begge burgerene, og tilsvarer nesten halvparten av det du maksimalt bør få i deg på én dag (fem gram). Av de to kommer imidlertid Whopper best ut, som har 0,2 gram mindre salt enn konkurrenten Big Mac.

Les også: Spiste 23 000 burgere

Fiberinnholdet er også en god del høyere i Whopper enn i Big Mac – 4,7 mot 3 gram (vi bør aller helst få i oss 25-35 gram daglig). Whopperen har også en ekstra liten bonus: du får C-vitaminrike tomater på kjøpet.

Basert på dette kan vi sette opp følgende fordeler og ulemper med de to burgerne:

Whopper
 
+ Minst andel mettet fett
+ Mest fiber
+ Mest protein
+ Tomater
Høyest kaloriinnhold
Mest sukker
Big Mac
 
+ Lavest kaloriinnhold
+ Minst sukker
+ Minst total fettmengde
Størst andel mettet fett
Lite fiber
Mest saltNår det er sagt, oppgir Burger King næringsinnholdet i en Whopper med ketchup, mens McDonald’s gjør det motsatte. De fleste har imidlertid ketchup på burgeren, og litt avhengig av mengde er sjansen da stor for at sukkerinnholdet i en Big Mac kommer opp på nivå med det i Whopper. Kaloriinnholdet vil i så fall også øke noe.

Les også: Big Mac er sunnere enn salat

Her er konklusjonen:

Det ser ut til at avveiningen om hvilken burger du bør velge avhenger litt av hva som er hovedfokuset ditt. Er du på slankeren, bør du velge Big Mac, som er det letteste alternativet. Men er du mer opptatt av næringsinnholdet i burgeren, bør du heller gå for Whopper, som har en bedre fettsyresammensetning, i tillegg til at den inneholder mer fiber og protein.

Kilder: burgerking.no, mcdonalds.no, matvaretabellen.no