Buffer og smågjeld

Det viktigste er ikke hvor mye du sparer, men at du kommer i gang og gjør det til en vane. Opprett automatisk sparetrekk på lønnskontoen din, så går det hele av seg selv.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Tilhører du den gruppen som bare betaler regninger etter hvert som de forfaller, og som ikke sparer jevnlig? Da har du faktisk ingenting å gå på, om det skulle komme en uforutsett utgift.

Poenget er enkelt - å spare litt hver måned er mye bedre enn å ikke spare i det hele tatt. Selv med en bunnskrapt kasse, er det viktig å skape overskudd som på sikt vil gi deg langt flere muligheter.

Hvor stor buffer du bør ha, er selvsagt avhengig av størrelsen på dine faste utgifter, men et greit utgangspunkt er at bufferen tilsvarer cirka 2 ganger månedsinntekten din. Da slipper du å ta opp forbrukslån selv om både vaskemaskinen og komfyren skulle ryke på samme tid.

Kvitt deg med smågjeld

Har du benyttet deg av "kjøp nå - betal om fire måneder" tilbudene? Eller har du ett eller flere kredittkortet som alltid står i minus?

Uansett hva du gjør: Med tanke på de skyhøye termingebyrene og rentesatsene som florerer på smålån, er det bedre å ha en seriøs kreditor å forholde seg til, enn utallige små private aktører.

Kontakt banken din og be om å få samlet alle smålånene i ett forbrukslån.