Grensen for det maksimale sparebeløpet i BSU er ikke blitt oppjustert på 10 år. Politisk ledelse i Finansdepartementet, med Kristin Halvorsen i spissen, vil ikke diskutere saken før ved budsjettider.
Grensen for det maksimale sparebeløpet i BSU er ikke blitt oppjustert på 10 år. Politisk ledelse i Finansdepartementet, med Kristin Halvorsen i spissen, vil ikke diskutere saken før ved budsjettider. Vis mer

BSU er ikke like gunstig lenger

En av landets beste sparingsformer er ikke like gunstig som den engang var.

Publisert
Sist oppdatert

Boligsparing for ungdom (BSU) har i flere år blitt flagget som en svært gunstig form for sparing. Ikke nok med at rentebetingelsene er gode, sparing i en BSU-konto gir også skattefradrag.

Du kan maksimalt spare 15.000 kroner i året i en BSU-konto, og 100.000 totalt i en spareperiode. Dessverre for mange unge og kommende boligkjøpere er ikke denne summen oppjustert siden 1998.

Og lite tyder på at dagens regjering vil gjøre noe med beløpet.

- Helt uforståelig, mener Høyre.

Vil øke til 200.000

Opposisjonspartiet Høyre synes det er merkelig at grensen ikke er blitt endret på ti år.

Svein Flåtten Foto: Høyre
Svein Flåtten Foto: Høyre Vis mer


- Jeg synes det er helt uforståelig at regjeringen ikke har gjort noe med dette. Vi har foreslått i flere budsjett at vi skal doble maksgrensen til 200.000 kroner, og doble den årlige grensen på 15.000 kroner, sier medlem i Finanskomiteen og sentralstyret i Høyre, Svein Flåtten, til DinSide.

Han sier en dobling vil være første skritt i retning av å justere maksgrensen. Selv om 200.000 ikke nødvendigvis er en god nok sum for alle.

- I dagens boligmarked er det et veldig viktig tiltak, selv om vår dobling ikke engang er tilstrekkelig, sier han.

Må vurdere andre gode formål

I regjeringspartiet SV er stemningen en helt annen.

Roger Sandum Foto: SV
Roger Sandum Foto: SV Vis mer


- Dersom vi endrer sparebeløpet på BSU vil det gå på bekostning av noe annet, og vi må vurdere det opp mot andre gode formål, sier statssekretær i Finansdepartementet, Roger Sandum (SV), til DinSide.

Sandum vil likevel ikke utelukke at det vil bli aktuelt med endringer i ordningen.

- Vi har ikke gått til valg på at vi skal gi skattelette på dette området, men det er ikke dermed sagt at det er uaktuelt å gjøre endringer. Hvorvidt det vil være aktuelt å endre sparebeløpet er altså en budsjettsak, og vil eventuelt bli vurdert i forbindelse med framtidige budsjettframleggelser, sier Sandum.

Han kommer med følgende oppfordring til unge som ikke synes BSU-grensen er tilstrekkelig:

- Unge kan jo også spare til bolig utenom BSU-ordningen, dog uten særskilt skattefavorisering, sier han.

Sandum sier han ikke ønsker å kommentere Høyres forslag til dobbel maksgrense.

- Politisk ledelse kan ikke gå inn i en diskusjon om saker som hører hjemme i budsjettsammenheng.

Fra 6,10 til 7,5 prosent: Her finner du alle BSU-rentene

Boligprisene i været

For ti år siden var 100.000 kroner betydelig mer verdt enn i dag. Ifølge Statistisk sentralbyrå er 100.000 kroner i 1998-penger tilsvarende 123.000 kroner i 2008-penger.

I tillegg har boligprisene i det samme tidsrommet steget enormt. Tall fra eiendomsmeglerbransjen viser at siden 1998 har boligprisene steget med 138 prosent. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i 1998 var "bare" 10.300 kroner, mens gjennomsnittlig kvadratmeterpris i år er 24.500 kroner.

Forbrukerøkonom i Postbanken, Ellen Dokk Holm, sier hun synes det er merkelig at BSU-grensen ikke er justert opp. Hun mener det gir uheldige signaler til unge som har planer om å skaffe seg bolig.

- Maksgrensen har ikke fulgt boligprisutviklingen. Jeg skulle ønske den var litt høyere, slik at den stimulerte unge til å spare før de kjøper bolig, sier Ellen Dokk Holm til DinSide.

Fakta: Boligsparing for ungdom

 • For: Alle skatteytere til og med 33 år. Det er ingen nedre aldersgrense for åpning av BSU-konto
 • Skattefordeler: Skattefradrag på 20 prosent av årlig innbetalt sparebeløp.
 • Maksgrenser: Du kan spare inntil 15.000 kroner i året, og totalt 100.000 kroner (før neste statsbudsjett trer i kraft).
 • Minimumsgrenser: Det er ingen minstebeløp å betale. Har du ikke penger i en periode, trenger du ikke sette inn noenting på kontoen.
 • Bruk: Sparepengene kan kun brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån. Om pengene brukes til noe annet, må skattefordeler oppnådd i spareperioden betales tilbake.
 • Annet: Du kan bare inngå avtale om BSU én gang


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer