Bryter loven på Facebook

Deler du bilder på sosiale medier, kan du være en lovbryter.

Oslo kommune har opphavsrett til samtlige verk av Gustav Vigeland. Du kan ta bilde, men du står på ingen måte fritt til å distribuere det. – Økende bruk av mobilkamerarer, publisering på Facebook og liknende har økt utfordringene ved å ivareta slike rettigheter, sier Anne Inversini, jurist i Kulturetaten i Oslo kommune. Foto: Colourbox.com
Oslo kommune har opphavsrett til samtlige verk av Gustav Vigeland. Du kan ta bilde, men du står på ingen måte fritt til å distribuere det. – Økende bruk av mobilkamerarer, publisering på Facebook og liknende har økt utfordringene ved å ivareta slike rettigheter, sier Anne Inversini, jurist i Kulturetaten i Oslo kommune. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksplosjonen i deling av bilder på sosiale medier kan gjøre mange til lovbrytere uten å være klar over det, mener eksperter på opphavsrett, som nå sender ut en pressemelding der de advarer mot bildedeling.

– Mange brukere legger ut bilder av kjente kunstverk, andres bilder og annet materiale de ikke har adgang til å benytte, ofte uten å tenke seg om, sier Ingvil Ladehaug Vedal, advokatfullmektig i Grette.

Teknologien gjør det enkelt å dele, men deling kan være et brudd på åndsverkloven, et spørsmål som enda ikke har blitt behandlet av domstolene.

Hvilke konsekvenser kan et slikt lovbrudd få for en vanlig Facebook-bruker?

– Det kommer an på det konkrete tilfellet, sier Ladehaug Vedal.

>>> Slik ser du om andre er logget på som deg

Advokatfullmektig Ingvil Ladehaug Vedal løfter en forsiktig pekefinger mot spredning av åndsverk på sosiale medier.
Advokatfullmektig Ingvil Ladehaug Vedal løfter en forsiktig pekefinger mot spredning av åndsverk på sosiale medier. Vis mer


– Ikke privat

Ikke-klarert bruk av beskyttede åndsverk på nettet øker i omfang, ifølge daglig leder i BONO (Billedkunst Opphavsrett i Norge) Harald Holter.

– Fotografiet du tar av et kunstverk kan bare vises privat, for eksempel limt inn i ditt eget album. Slik vi ser det, er publisering på Facebook og lignende nettsamfunn, med svært begrensede unntak, ikke privat bruk, sier Holter i pressemeldingen.

– Du skal spørre først

Det er ikke første gang temaet bilder på Facebook blir behandlet.

– Du kan ikke bare legge ut bilder av andre personer på Internett uten å få et samtykke først. Det er flere paragrafer i det norske lovverket som handler om retten til eget bilde, har Gisle Hannemyr, lektor og forsker ved Universitetet i Oslo, tidligere uttalt til DinSide.

Internasjonale nettsteder som Facebook kan ikke heve seg over norske lover og regler, og du bør derfor vite hva du gjør før du legger ut bilder av familie, venner og kolleger. Ansvaret ligger hos den som publiserer bildet, ikke hos Facebook.

Det går imidlertid en grense mellom hva som er privat og hva som er offentlig:
>>> Du kan dele bilder privatLyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!