Brystmelk gir glade barn

Bare morsmelk til den lille? Barn som får brystmelk i minst seks måneder blir gladere og snillere enn andre barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påstanden som kommer frem i en ny rapport bygger på en undersøkelse av 2.500 barn og mødre i Australia.

Barnas utvikling ble fulgt over 16 år. Konklusjonen viser at de som fikk mest brystmelk som små, hadde bedre mental helse, færre adferdsproblemer og var mindre kriminelle enn de som fikk lite brystmelk, skriver avisen Daily Mail.

Snill og glad
- Selv når vi justerer for andre faktorer som foreldrenes økonomi eller utdannelse, ser vi at barna som fikk brystmelk i minst seks måneder har en lavere risiko for mentale problemer.

- De samme barna har også betydelig lavere risiko for aggressiv og asosial adferd, er mindre kriminelle, er sjeldnere deprimerte og har mindre problemer med angst eller isolasjon senere i livet, forteller forskningsleder Wendy Oddy ved Telethon Institute for Child Health Research i Perth, Australia.

Les også: Anbefaler mer amming

Mor eller melk?
De australske forskerne spekulerer i om morsmelk kan inneholde stoffer som er spesielt viktige i barnas utvikling. Men dette er ikke den eneste forklaringen på mer veltilpassede barn. Nærhet og sosiale bånd som dannes under ammingen, kan også være en del av årsaken til at noen barn får en bedre start på livet.

- Mye tyder jo på at den positive effekten ligger både i brystmelken og i nærheten til moren. Vi vet også at det skjer prosesser i hjernen hos nyfødte når de begynner å amme, forteller Elisabeth Tufte som er rådgiver ved Nasjonalt kompetansesenter for amming ved Rikshospitalet.

Hun er ikke så overrasket over konklusjonen i den australske undersøkelsen. Men hun mener det er grunn til bekymring dersom denne typen nyheter skaper et enda større press på mødre som har problemer med ammingen.

- De aller fleste mødre er klar over at amming er bra for barna, og alle vil jo bare det beste for sine egne barn. Men allikevel er det mange som slutter for tidlig med ammingen på grunn av problemer som vi i helsevesenet ikke har klart å hjelpe dem med.

- Løsningen til endel leger og andre helsepersonell er å råde mor til å slutte å amme. Samtidig vet vi at de aller fleste slike problemer kan løses, dersom mødrene får riktig hjelp.

- Det er jo forferdelig å se hva mange kvinner går gjennom uten å få riktig hjelp. Mange menn er supre til å støtte sine kvinner, men dette er også et symptom på hvordan helsevesenet fokuserer på typiske kvinneplager. Hvis menn hadde måttet gjennomgå de samme smertene og frustrasjonene mange kvinner unødig må igjennom for å få til ammingen er jeg overbevist om at vi hadde fått større fokus på problemene, mener Tufte.