Brystkreft verst for fattige

Brystkreftpasienter med lav sosioøkonomisk status har lavere overlevelse og behandles annerledes enn velstående kvinner, viser ny forskning.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En forskergruppe i Storbritannia har studert 13 000 pasienter og funnet store forskjeller i behandlingen av brystkreftpasienter.

Professor David Forman ved universitetet i Leeds og hans kolleger fant at kvinner fra lavere sosioøkonomiske samfunnslag sjeldnere ble diagnostisert i den tidlige fasen av sykdommen. Det er da behandlingen ofte er mest effektiv og gir størst sjanse for helbredelse.

Les også: Bedre behandling av brystkreft:

De fant også at det var mindre sannsynlig at disse kvinnene ble operert eller fikk strålebehandling, skriver BBC på nett.

Forskjeller også i Norge

Professor Erik Wist som leder Norsk Brystkreftgruppe, tror forskjellene også finnes i Norge, men i mindre grad.

- Det er et gjennomgående trekk for all sykdom at det går dårligere i de lavere sosioøkonomiske samfunnslagene. Når det gjelder brystkreft, kan det tenkes at hvilken sosial klasse du tilhører påvirker hvorvidt du møter opp til mammografiscreening, sier han. Uten mammografi er sjansen til å oppdage kreften tidlig mindre.

Les også: Kreftfare med fettfattige bryster:

Wist legger til at tidligere undersøkelser viser at brystkreftpasienter med lavere utdanning også har lavere overlevelse.

Fjerner oftere brystet

Den britiske studien viser at i den mest velstående gruppen kvinner, fikk 40 prosent fjernet svulsten på en måte som gjør det mulig å beholde brystet. I gruppen av kvinner med lavere sosioøkonomisk status var andelen 31 prosent.

Forskerne tror ikke årsaken er det faktum at disse kvinnene oppsøker helsevesenet senere, men at det å fjerne brystet helt er en engangsbehandling. Behandling der man beholder brystet krever derimot derimot at kvinnene må møte til strålebehandling i 5 – 6 uker, noe som kan være vanskelig og kostbart, påpeker de.

Studien, som har stått på trykk i British Journal of Cancer, viser også at færre blant de med lavere sosioøkonomisk status ble operert. En av årsakene kan være at kvinnene har andre helseproblemer som utelukker operasjon, tror forskerne.

Diagnostiseres senere

Flere internasjonale og norske studier viser at overlevelse av kreft generelt er dårligere i lavere sosioøkonomiske grupper.

- Vi vet at kreft oftere diagnostiseres på et senere stadium hos grupper med lav sosioøkonomisk status, sier kreftforsker og stipendiat Tonje Braaten ved Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø.

- Vi har derimot ikke grunnlag for å si at det eksisterer sosiale ulikheter i behandling av kreft i Norge, påpeker hun.

Brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner. I Norge får ca 2700 kvinner diagnosen årlig.

Et godt kosthold kan beskytte deg mot brystkreft. Her er tipsene:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer