Brun og lekker med selvbruningskrem

Selvbruningskrem er enkelt å legge. Man kan godt få til et like fint resultat hjemme som i en hudpleiesalong - hvis man lærer seg noen knep.

Slik bruker du selvbruningskrem med godt resultat

Selvbruningskrem er enkelt å legge. Man kan godt få til et like fint resultat hjemme som i en hudpleiesalong, hvis man lærer seg noen knep.

Av Silje Stavik

Hvilken krem du bruker og fargen på den er viktig. Noen kremer er gulere enn andre og kan gi deg en annen brunfarge enn den du vanligvis får når du soler deg. Du kan også få kjøpt kremer hvor du kan velge mellom medium mørk og mørk farge. Prøv deg litt fram, eller hør med noen som har brukt selvbruningskremer før. De beste kremene er ikke for fete i konsistensen og trekker rask inn i huden. Ofte er en blanding av krem og gelé det beste å bruke. Husk at det ofte er forskjell på de kremene som brukes i ansiktet og på kroppen.

Peeling først

Bruk en peeling for å fjerne døde hudceller før du smører deg inn med selvbruningskremen. Tørr hud med døde hudceller vil trekke kremen raskere inn, og dermed får du fargeforskjell med en gang. I ansiktet bruker du en finkornet peeling beregnet for ansiktet, på kroppen kan du bruke en mer grovkornet kroppspeeling. Vi har ofte tørr hud på albuer, knær og ved føttene, og det er ofte her resultatet blir ujevnt. Husk at du skrubber deg ekstra godt der du har veldig tørr hud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter fuktighetskrem

Etter peelingen skal du bruke en fuktighetskrem før du smører deg inn med selvbruningskremen. Dette er en forsikring for at ikke fuktfattige områder skal suge til seg mer av fargen i selvbruningskremen. Dersom du ikke har spesielt tørr hud, behøver du ikke å gjøre dette over det hele, men smør uansett inn spesielt utsatte steder som albue, føtter og hender, og la det trekke inn før du smører på selvbruningskremen.

Smør tynt og like mye

Når fuktighetskremen har trukket godt inn i huden, kan du smøre selvbruningskremen på i tynt lag. Pass på at du smører like mye krem over alt, og masser kremen godt inn i huden. Når det gjelder albue, knær og føtter, bør du ta et ekstra tynt lag med krem der, og bare stryke lett over disse punktene. Øyebryn og hårfestet trekker til seg farge raskt, unngå derfor å smøre selvbruningskrem på disse områdene.

Når du har smurt deg ferdig, bør du vaske hendene slik at de ikke blir helt mørke og ujevne. For å få unngå brune armer og hvite hender, kan du smøre hendene inn med håndkrem først og deretter smøre inn et tynt lag selvbruningskrem. Gni innsidene av hendene i et håndkle etterpå og tørk forsiktig av knokene.

Tørk godt

Du bør ikke kle på seg eller legge seg med en gang man har massert inn selvbruningskremen. Kremen bør tørke i hvert fall en halv times tid før du kler på seg. Dersom du har litt overflødig krem på kroppen, kan kremen farge lyst sengetøy. Dersom du ønsker en brunere farge enn det du oppnår, smører du inn selvbruningskrem hver dag i noen dager.

De første tegn på at selvbruningseffekten er i ferd med å forsvinne, er at fargen blir litt ujevn når du har dusjet. Da en det fint å bruke kroppspeeling igjen og gjenta behandlingen fra grunnen av.

Skader ikke huden

Selvbruningskrem er et fint alternativ til soling og solarier fordi den er helt uskadelig.

Siden selvbruningskrem er blitt populært, er det mange som lurer på om det kan være skadelig for huden å bruke. - Det eneste er at du kan bli litt tørr i huden dersom du har tørr hud fra før og bruker selvbruningskrem ofte, sier hudpleier Helen Fuglerud. Avdelingsoverlege ved hudavdelingen ved Regionsykehuset i Trondheim, Kristin Ryggen, bekrefter dette.

- Når kremen påføres, binder den seg til hudcellene og danner farge. Dette skjer kun på de hudcellene i hudoverflaten, derfor har selvbruningskremen også så kort effekt, sier Ryggen.

Mozon.no. Kilde for råd om bruk av selvbruningskrem: Hudpleier Helen Fuglerud, Hudpleiesenteret Clinique Moderne, Oslo. Sist oppdatert 06.12.2001.