Bruker sykkelhjelmen feil

Sitter hjelmen skeivt og galt på hodet ditt? Da mister den all effekt.

En sykkelhjelm som brukes feil vil miste all effekt. Foto: colourbox.com
En sykkelhjelm som brukes feil vil miste all effekt. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste vet at sykkelhjelmer forebygger en del av de mest alvorlige hode- og ansiktsskadene som syklister er utsatt for. Og selv om flere og flere er blitt flinkere til å bruke sykkelhjelm, er det ikke alle som tenker like mye over hvordan den sitter.

Foretrekker du å sette hjelmen bakerst på hodet, som en søt liten sommerhatt? Eller synes du at du ser barskest ut ved å la selene henge uten å spenne dem fast? Eller kanskje du bare setter hjelmen på toppen av hodet som en flosshatt – uten å trykke den godt på plass. Er hjelmen justert så den passer hodet ditt? Alt dette kan ha betydning hvis du blir utsatt for en ulykke.

Ifølge forbrukerportalen til danske Jyllands-Posten, fpn.dk, har danske syklister mange forklaringer på hvorfor hjelmene deres ikke sitter riktig.

Hjelmpåbud gir færre hjerneskader

Sykkelhjelm

Bruker du sykkelhjelm? (Avsluttet)
Ja, alltid!(63%) 441
Nei, jeg ser ut som en dust med sykkelhjelm.(25%) 173
Noen ganger, men jeg sykler forsiktig i trafikken, så jeg føler meg trygg.(13%) 90
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Det er pussig

Men det hjelper jo ikke når du og sykkelen utsettes for en ulykke og hodet slenges i bakken.

I en 24-timers stikkprøve som foreningen Dansk Cyklist Forbund står bak, kommer det fram at fire av ti syklister bruker hjelmen feil. Foreningen undrer seg over disse tallene.

- Det er pussig at man har besluttet å bruke hjelm, men at man ikke sørger for at den sitter ordentlig, sier Allan Carstensen i Dansk Cyklist Forbund.

En hjelm som sitter feil vil miste all effekt, og blir du utsatt for en ulykke kan konsekvensene være alvorlige, ifølge en dansk overlege.

Britisk forsker mener det er livsfarlig å bruke hjelm

Bør ha brukertest

- Hvis hjelmen ikke brukes riktig kan man like gjerne la være å bruke hjelm – for da beskytter den ikke slik den skal. Spesielt hvis den sitter for løst og for langt bak på hodet, så kan pannene smadres i bakken, akkurat som om man ikke har på seg hjelm, forklarer Preben Sørensen ved nevrokirurgisk avdeling ved Aalborg Sygehus. Han ønsker det blir rettet mer informasjon ut til folket om hvor viktig det er at sykkelhjelmen sitter riktig.

Les også: Sykkelskader underrapporteres

Ved det danske Forbrugerrådet etterlyser man mer brukervennlighet på området. Eksempelvis burde det være enklere for syklister å sette på hjelmen riktig, ifølge ingeniør Helen Amundsen.

- Hjelmer må gjennom en sikkerhetstest, men man kan jo si at hjelmen også bør gå gjennom en brukertest, sier hun.

Ifølge fpn.dk er det en europeisk standardiseringskomitee for hjelmer som definerer kravene sykkelhjelmprodusenter må følge. På den måten er det en overordnet felles kontroll som sørger for at hjelmene beskytter slik de skal. I komiteen sitter representanter fra industrien, myndigheter, testlaboratorier og forbrukerorganisasjoner.

Sjekk disse kule sykkelhjelmene på KK.no

Bruk den riktig

Ifølge Trygg Trafikk i Norge er det flere ting du må ta hensyn til for at hjelmen skal fungere riktig:

  • Riktig størrelse. Hjelmen skal sitte behagelig og fast på hodet, og skal bare kunne skyves noen få centimeter fram og tilbake, og ikke så langt tilbake at pannen er fri. Den skal ikke hindre syn og hørsel, men skal sitte såpass godt på at den ikke faller av i en sykkelvelt. Ulike størrelser og justeringsmekanismer gjør at du kan få en hjelm som passer akkurat til ditt hode.
  • Dette skal dekkes: Hjelmen skal dekke skallen (issen), pannen, tinningene og bakhodet. Det er spesielt viktig at hjelmen dekker panne og tinninger fordi de fleste slagene mot hodet (70 prosent) treffer her.
  • Hakereimen. Hakereimen skal ikke være elastisk, men den skal kunne justeres. Den skal spennes passe stramt, og låsen skal være lett å åpne og lukke.
  • Ventilasjon. Bruk gjerne en hjelm som har god ventilasjon, det vil si gode ventilasjonshull eller luftekanaler. Da blir du mindre svett i hodet.
  • Sjekk merking. Sjekk at hjelmen er merket som godkjent etter offentlige krav til sikkerhet.
  • Høre bilene. Ikke bruk BMX-helhjelm når du sykler i trafikken. Den dekker ørene, og da kan det være vanskelig å høre bilene. Disse hjelmene er dessuten tunge og har dårlig ventilasjon. Skate-/streethjelmer er godkjente for sykling, og kan gjerne brukes.
  • Hjelmer som kastes. En skadet hjelm skal alltid kastes.
Ifølge tall fra Trygg Trafikk bruker 35 prosent av kvinner sykkelhjelm mot 41 prosent av menn.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!