Bruker naturmidler mot gikt

Gikt kan behandles med blant annet antioksidanter, omega-3-fettsyrer og glukosamin. Lege Bernt Rognlien viser deg hvordan.

Bruker naturmidler mot gikt
Vi har gode erfaringer med å bruke blant annet antioksidanter, omega-3-fettsyrer og glukosamin i behandlingen av gikt, sier lege Bernt Rognlien. Han tilbyr gjerne pasientene en pakkeløsning for å se om de blir bedre.

Hanna Hånes

Giktpasienter behandles ofte med betennelsesdempende medisiner av typen NSAID. Noen må også ha kortison.

- I noen tilfeller ser vi kan pasientene kan klare seg uten kortison eller gå ned i NSAID-dose med alternativ behandling, sier Rognlien.

- Hvilken type behandling tilbyr du en giktpasient som oppsøker deg for å få hjelp?

- Det vil selvsagt variere med hvilken type gikt pasienten har, tilstanden og hvor lenge han eller hun har vært syk. Vi anbefaler gjerne en pakkeløsning, sier Rognlien.

I pakken for leddgiktpasienter ligger det gjerne en anbefaling om store doser omegea-3-fettsyrer, mer enn fem gram om dagen. Slike store doser virker betennelsesdempende. I tillegg er det aktuelt med større doser antioksidanter av typen vitamin E og selen, samt et nypeprodukt og ekstrakt fra grønn musling som i forsøk har vist seg å gi dokumentert vrikning. Glukosamin er også et alternativ, men først og fremst for dem som har slitasjegikt.

- En studie fra Revmatismesykehuset viser at om lag hver tredje pasient blir bedre med mindre leddsmerter hvis de unngår bestemte matvarer. Anbefaler dere diet?

- Vi tester ofte pasientene for matvarer. Vi ser at noen reagerer på hvete, melk, sitrusfrukter og andre vanlige matvarer. I slike tilfeller forsøker vi med diett, sier Rognlien.

Mozon.no, 11.02.2003