Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Bruker mat som dop

Overvektige kan ha liknende forhold til mat som stoffavhengige har til narkotika.

Når det gjelder overvekt er det kanskje ikke type mat som er viktigst, men hvem som spiser den.

- Overvekt er smittsomt

I en studie publisert i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition testet forskere ved Buffalo universietet i USA ulike sorter mat på normalvektige og overvektige kvinner.

Dette blir du feit av

Søtsuget økte

Det viste seg over tid at de overvektige kvinnene opparbeidet seg et sug etter den usunne maten de fikk servert, mens de normalvektige kvinnene fikk mindre lyst på den.

Er du i et fedmenettverk?

- Overvektige og normalvektige kvinner reagerer ulikt på kaloritung mat, sier forskningsleder Jennifer Temple.

- Dette sier noe om at vi er nødt til å få en bedre forståelse av hva som skal til for at folk skal spise sunnere. Vi kan ikke ta for gitt at de tiltakene som gjøres overfor normalvektige fungerer på overvektige.

Kun ti prosent holder vekta

Bare ti prosent av de som slanker seg klarer å holde vekten nede etter fem år. Noen forskere tror en av grunnene til at 90 prosent ikke klarer det, er at de opplever at de har «ofret» maten de liker, og at de til slutt gir etter for lysten til å spise den igjen.

I studien ved Buffalo universitet fikk altså normalvektige og overvektige kvinner utdelt fet og usunn mat over en lengre tidsperiode.

Kvinnene måtte imidlerid jobbe for maten, det vil si, de måtte utføre diverse oppgaver på en pc før de hadde gjort seg fortjent til «dagens dose».

Sug etter mat de ikke likte

De normalvektige kvinnene gikk raskt lei, de hadde ikke lyst på kjeks og potetgull, og gadd derfor ikke utføre oppgavene heller.

- Tykke venner gjør deg fet

De overvektige kvinnene jobbet imidlertid stadig hardere for å få godsakene. De fikk mer lyst på søtt og fett for hver dag som gikk.

Noen av de overvektige kvinnene rapporterte til og med at de de opplevde et sug etter kjeks og potetgull selv om de ikke syntes det smakte godt - de ville rett og slett ha mat de egentlig ikke likte.

Ifølge forskerne er dette et mønster som sees hos stoffavhengige mennesker.

Skal granskes ytterligere

- Vi gransker denne reaksjonen på mat nærmere nå, at suget etter fett og søtt bare tiltar jo mer folk spiser av det. Det er samme reaksjon folk har på gjentatt narkotikabruk over tid - det fører også til økt bruk, sier Temple.

Fet av fedme-gen

Hun vil ikke kalle folk som overspiser matavhengige, men hun mener forholdet til mat har mange fellestrekk med det stoffavhengige har til narkotika.