Bruker du riktige p-piller?

Det finnes mange forskjellige typer p-piller på markedet, og det ikke lett å vite hvilken type som passer best for den enkelte. Her kan du lese sexolog Elsa Almås p-pilleguide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

P-pillen er det mest populære prevensjonsmiddelet, og kanskje også det sikreste, ved siden av hormonspiralen. Det finnes to typer p-piller - kombinasjonspillen og minipillen.

Kombinasjonspillen
Kombinasjonspillen består av to hormoner som erstatter kroppens naturlige hormoner, østrogen og progesteron. Når østrogen og progesteron blir tilført kunstig, som ved bruk av kombinasjonspillen, vil de tilførte hormonene overta menstruasjonssyklusen, slik at hormonproduksjonen i eggstokkene faller til et minimum. Det vil da ikke modnes noe egg. Når det ikke løsner noe modent egg, kan det følgelig ikke skje noen befruktning. Kombinasjonspillene bidrar også til at det blir vanskeligere for sædcellene å passere livmormunnen, og livmorslimhinnen blir tykk og ugjennomtrengelig, slik at det blir vanskeligere for et egg å feste seg.

Minipillen
Minipillen inneholder bare progesteron. Den påvirker ikke eggløsningen, og er ikke så sikker som kombinasjonspillen.

Minipiller er produsert og godkjent som befruktningshindrende medikament. De virker ved å endre slimet i livmorhalsen slik at sædcellenes passasje vanskeliggjøres. Slimhinnen inne i livmoren påvirkes slik at det blir vanskeligere for egget å feste seg.

Minipiller bør ikke brukes ved graviditet, udiagnostiserte vaginalblødninger, alvorlige leverfunksjonsforstyrrelser, Dubin-Johnsons syndrom, Rotors syndrom, gulsott, blodpropp (røyking øker faren for blodpropp), stoffskifteforstyrrelser, egglederbetennelse, når man tidligere har hatt svangerskap utenfor livmoren, eller ved brystkreft og og kreft i kjønnsorganene.

Før en begynner med p-piller, bør en gjennomgå grundig legeundersøkelse. Diabetikere bør stå under strengere legekontroll. Dette gjelder også personer som lider av nyresykdom, epilepsi eller migrene, spesielt den første tiden.

Minipiller gir dårlig eller bare begrenset beskyttelse mot graviditeter utenfor livmoren.

Effekten av minipiller kan reduseres ved oppkast og diaré, i slike tilfelle bør andre prevensjonsmidler brukes i 14 dager. Sikkerheten reduseres betydelig om tidspunktet for det daglige tablettinntak overskrider mer enn tre timer. Hvis det er mer enn 7 uker mellom to menstruasjonsblødninger, bør graviditetstest utføres.

Det kan ta tid å få etablert regelmessige menstruasjonsblødninger etter at en slutter med pillene, men fruktbarheten på sikt (etter ett år) er ikke redusert. Kvinner som har svært sjeldne menstruasjoner kan få problemer med å bli gravide etter bruk av minipiller.

Enkelte typer blødningsforstyrrelser har vært rapportert hos 20-30 prosent av kvinnene som bruker lavdose gestagener (progesteroner). Vanligvis vil dette si at menstruasjonssyklusen blir forkortet, men det kan også forekomme uregelmessige, forlengede, eller små blødninger. Hos 5-10 prosent av kvinnene er det rapportert at menstruasjonen blir borte. Disse blødningsforstyrrelsene forsvinner vanligvis ikke med tiden. Andre grunner til blødninger, som for eksempel infeksjon bør utelukkes.

Bruksanvisning følger hver pakning. En oversikt over alle minipille-merker med kommentarer finner du . Les hva du bør gjøre hvis du glemmer en pille,

Elsa Almås, redigert av Silje Stavik, mozon.no, 27.03.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!