Bruk opp 50-øringene i dag

Ikke sikkert banken vil ta dem i mot når de er utgått.

Du bør bruke opp 50-øringene senest 30. april. Etter at de er utgått, kan din lokale bank nekte å veksle dem inn. Foto: Kim Jansson
Du bør bruke opp 50-øringene senest 30. april. Etter at de er utgått, kan din lokale bank nekte å veksle dem inn. Foto: Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra og med 1. mai er det ikke lenger mulig å benytte 50-øringen ved kontante betalinger. Og det er gode grunner til å bruke dem opp innen mandag.

Når 50-øringen er utgått, kan nemlig banken si nei til å veksle den inn.

Derfor forsvinner 50-øringen

I mars i fjor besluttet Norges Bank at 50-øringen ikke lengre skal benyttes som betalingsmiddel.

Begrunnelsen er at mynten stort sett brukes i butikker for å gi igjen veksel til kundene, mens de helst legger den til side, og ikke bruker den ved senere betalinger.

Er du en av dem som har en haug 50-øringer liggende i et glass, en sparebøsse eller i diverse bukselommer, er det gode grunner til å bruke dem opp før de går ut.

Ifølge Norges Bank er de lokale bankene ikke forpliktet til å ta i mot mynten etter 1. mai.

For å få innløst 50-øringen etter 1. mai, må du dermed møte opp på et av Norges Banks kontorer.

Et annet alternativ er å sende tilbaketrukne sedler eller mynter til Norges Bank i posten - som fort kan bli dyrere i porto, enn det du får igjen for verdien av 50-øringene.

Selv om 50-øringen forsvinner som betalingsmiddel, vil prisene i norske dagligvarer fortsatt inneholde øre. Det vil også bli gitt pant på 2,50 kroner for de største tomflaskene.

Både priser og pant vil rundes opp til nærmeste krone.

Les også: Har du gamle sedler liggende? Snart må de byttes inn