Du bør bruke opp 50-øringene senest 30. april. Etter at de er utgått, kan din lokale bank nekte å veksle dem inn. Foto: Kim Jansson
Du bør bruke opp 50-øringene senest 30. april. Etter at de er utgått, kan din lokale bank nekte å veksle dem inn. Foto: Kim Jansson Vis mer

Bruk opp 50-øringene i dag

Ikke sikkert banken vil ta dem i mot når de er utgått.

Publisert
Sist oppdatert

Fra og med 1. mai er det ikke lenger mulig å benytte 50-øringen ved kontante betalinger. Og det er gode grunner til å bruke dem opp innen mandag.

Når 50-øringen er utgått, kan nemlig banken si nei til å veksle den inn.

Derfor forsvinner 50-øringen

I mars i fjor besluttet Norges Bank at 50-øringen ikke lengre skal benyttes som betalingsmiddel.

Begrunnelsen er at mynten stort sett brukes i butikker for å gi igjen veksel til kundene, mens de helst legger den til side, og ikke bruker den ved senere betalinger.

Er du en av dem som har en haug 50-øringer liggende i et glass, en sparebøsse eller i diverse bukselommer, er det gode grunner til å bruke dem opp før de går ut.

Ifølge Norges Bank er de lokale bankene ikke forpliktet til å ta i mot mynten etter 1. mai.

For å få innløst 50-øringen etter 1. mai, må du dermed møte opp på et av Norges Banks kontorer.

Et annet alternativ er å sende tilbaketrukne sedler eller mynter til Norges Bank i posten - som fort kan bli dyrere i porto, enn det du får igjen for verdien av 50-øringene.

Selv om 50-øringen forsvinner som betalingsmiddel, vil prisene i norske dagligvarer fortsatt inneholde øre. Det vil også bli gitt pant på 2,50 kroner for de største tomflaskene.

Både priser og pant vil rundes opp til nærmeste krone.

Les også: Har du gamle sedler liggende? Snart må de byttes inn

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer