Bruk gode solbriller

Sen påske fører til enda sterkere ultraviolett stråling. Ta pauser i solingen og beskytt barna, er ekspertenes beste tips.

- Nå i påsken er det mange folk på fjellet og snøen reflekterer solen slik at man blir ekstra utsatt for solblindhet, sier Svein Gustav Paulsen i Norsk Optometrisk Forskningsinstitutt til Mozon.

Solblindhet er en skade på den gjennomsiktige delen av øyet. Det gjør svært vondt, ifølge Paulsen. I verste fall kan mye sol føre til grå stær.

Gult forsvinner

Han råder folk til å bruke solbriller som er CE-merkede.

- Solbriller som er CE-merket skal blant annet stoppe alle skadelige UV ståler. Det er også satt krav til fargegjenkjenning. Solbriller som ikke tilfredsstiller disse kravene kan forandre synsopplevelsen. Det kan være vanskeligere å gjenkjenne rødt, gult eller grønt, for eksempel i et trafikklys, sier han.

Han råder folk til å kontrollere at solbrillene er merket med CE, og kontakte optiker om man er i tvil.

- De som skal gå på ski eller ut i båt, bør få seg briller som dekker øynene bra. På høyfjellet kommer UV-strålene fra alle kanter, og de reflekteres av snøen. Det kommer mye reflektert stråling fra snøen på bakken i påsken, sier Paulsen.

Pass på barna
Gode solbriller skal ikke bare fjerne all skadelig UV-stråling og gi en god fargegjengivelse. De skal også stå i mot riper, ha glass av god optisk kvalitet og passe bra til brukeren. Det er også viktig å passe på at solbrillene til barna sitter skikkelig på.

- Det er ingen selvfølge at solbrillen sitter godt. En god solbrille skal kunne tilpasses den enkeltes ansikt og hode, slik at den ikke glir, sier generalsekretær Tone Garaas i Norges Optikerforbund.

Hun opplyser at flere nå skaffer seg spesialtilpassede solbriller med styrke.

- Mange som er mye i aktivitet synes også at det er praktisk med kontaktlinser som beskytter mot UV-strålene, men vær oppmerksom på at dette ikke gir samme beskyttelse som en god solbrille, sier Garaas.

Vil du vite mer om hvordan du beskytter deg i påskesola? Her er gode råd fra hudlege Ole Fyrand ved Rikshospitalet.

 

Mozon.no,13.04.2006