<B>STORE VERDIER:</B> Det blir anslått at gavekort for flere milliarder kroner ligger ubrukte i norske hjem. Foto: Colourbox.com
STORE VERDIER: Det blir anslått at gavekort for flere milliarder kroner ligger ubrukte i norske hjem. Foto: Colourbox.comVis mer

Bruk gavekortene dine nå

Stor sannsynlighet for at de havner i søpla hvis du ikke bruker dem innen kort tid.

Fikk du gavekort til jul? Da er du nok ikke alene. Rett før jul spurte vi våre lesere hvorvidt de hadde planer om å gi bort gavekort i julepresang - da svarte tre av fem at det kunne være en god idé.

Erfaringer viser dog at verdier for milliarder av kroner blir sløst bort, fordi folk legger gavekortene igjen i skuffen sin. Og når gavekortene endelig blir funnet frem har fristen for å løse dem inn gått ut.

Dette burde du ha gitt til jul ...

Verdier for milliarder av kroner

Økonomiprofessor ved Norges Handelshøgskole, Ola Grytten, har tidligere anslått at verdier for svimlende 2,5 milliarder kroner forsvinner hvert år fordi vi ikke bruker gavekortene våre.

Butikkene tjener med andre ord fett på at folk kjøper gavekort som aldri finner veien tilbake til butikkene.

Tall fra USA er imidlertid enda mer oppsiktvekkende. Der blir det anslått at butikkene sitter igjen med en gevinst på åtte milliarder dollar, drøye 45 milliarder norske kroner, på solgte og ubrukte gavekort. Tallene er fra 2006, og det er liten grunn til å tro at de har minket med årene.

REGN UT HVOR MYE DU SLØSER HVERT ÅR

Bytt inn nå!

Å la gavekortene ligge for lenge i skuffen er med andre ord ganske risikabelt.
Vårt tips er å ta frem verdipapirene nå, og ta deg en aldri så liten shoppingrunde i butikkene. Akkurat nå bugner det av gunstige januartilbud, så tiden kan være inne for å gjøre et godt kupp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vær riktignok på vakt når du er ute i butikkene - selv om butikkene er svært glade i prosentregning om dagen, og prøver å overgå hverandre i størrelsen på salgsskiltene, er ikke salg nødvendigvis synonymt med et godt kjøp.

Skal være gyldig i minst tre år

I Norge skal gavekort være gyldige i tre år, dersom ikke annet er spesifisert.

Mange butikker, begrenser gavekortene til ett års gyldighet, og DinSide kjenner til at enkelte butikker opererer med enda kortene gyldighet på gavekortene sine, for eksempel seks måneders varighet.

- Det skal gå klart frem hvor lenge gavekortet er gyldig. Det er et minimum at det står veldig klart på kortet, sa Gry Nergård, avdelingsdirektør i Forbrukerombudet, til DinSide rett før jul i fjor.

Hun oppfordrer forbrukerne til å stille flere spørsmål ved kjøp av gavekort:

- Spør om bytterett og varighet på gavekortet. Det kan også være andre betingelser knyttet til gavekortet, for eksempel at det bare kan benyttes på en bestemt type varer, så dette bør du også spørre om, sier Nergård.

KOMMENTAR: - Vi kjøper dem år etter år, men det er ubrukelige