Bruk ferien til å tenke på karrieren

Puss opp CV-en og sett deg nye karrieremål.

Enkle forberedelser kan gjøre CV-en betydelig bedre. Foto: COLOURBOX.COM
Enkle forberedelser kan gjøre CV-en betydelig bedre. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferien er neppe en tid der du vil tenke mest mulig jobb, men har du litt tid til overs, er det ikke så dumt å sette seg ned og ofre karrieren noen tanker.

Oppdatering av CV-en din bør du gjøre med jevne mellomrom, og ferien burde være en ideell tid til å gjøre nettopp dette. Ikke bare fordi du kanskje har fått mer arbeidserfaring siden sist du oppdaterte, men også fordi det stadig vekk er nye trender i CV-verdenen, som det kan være lurt å følge med på.

Blant annet legger flere og flere ved bilde av seg selv med CV-en, noe som slettes ikke var vanlig for få år tilbake. Andre har nå begynt å legge til informasjon om konti i sosiale medier, for eksempel Twitter, fordi det i enkelte jobber er blitt viktig å vise at en er synlig på nettet.

LES OGSÅ: Slik kan CV-en se ut

Finn ut hva som er dine mål

Før du setter igang arbeidet med å oppdatere CV-en, kan det være lurt å sortere ut hvilke tanker og mål du har for din fremtidig karriere.

Den svenske karriereveilederen Shortcut.nu anbefaler alle å reflektere over følgende spørsmål, for å gjøre målet om ny jobb eller stilling litt mer realistisk, før man søker ny jobb:

1) Hvilke mål har jeg oppnådd?
2) Hva har jeg gjort som jeg er stolt over og fornøyd med?
3) Hvilke egenskaper har jeg oppdaget at jeg har?
4) Hva har jeg fått skryt for (av blant andre kolleger, sjefer etc.)?
5) Hva har jeg lært?
6) Hvilke initiativ har jeg tatt?
7) Hvilke områder har jeg fått ansvaret for?
8) Hva har jeg gjort mindre bra, og hva har jeg lært av det?

Deretter bør du sortere svarene i to bolker. Én med mål for fremtiden, der du ser på hva du kan jobbe med videre og hva du ønsker å drive med.

Den andre bolken er viktigst når du skal oppgradere CV-en din. I denne putter du dine kvalifikasjoner, hva du er flink til og liknende. Finn frem konkrete eksempler på hvordan du har utført din nåværende jobb.

Svarene du finner her er viktige og nyttige når du eksempelvis skal spørre sjefen om høyere lønn. Eller søke ny jobb, for den saks skyld.

Disse bransjene skal ansette flest

CV-reglene

Etter at du har gjort en aldri så liten selvanalyse, er det på tide å rette søkelyset mot CV-en din. Og da er det noen regler du bør følge, hva gjelder utforming.

Bemanningsselskapet Manpower har sydd sammen en liste med åtte krav de stiller til en god CV. Oppfyller ikke din CV disse kravene, kan du gå glipp av drømmejobben, selv om du er kvalifisert til den.

Her er sjekklisten du bør evaluere CV-en din etter, før du sender den av gårde:

  • Oversiktlig
  • Lettlest
  • Iøynefallende
  • Relevant informasjon
  • Kortfattet
  • Faktabasert
  • Troverdig
  • Personlig
Les flere CV-tips på Manpowers norske blogg.

Artikkelen har vært publisert tidligere på DinSide.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!