Brokkolini er den nye mote-grønnsaken

- Blant de sunneste grønnsakene som finnes, melder Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Brokkolini blir omtalt som den nye supergrønnsaken. Men er den virkelig så super? Foto: Britt Kåsin/Opplysningskontoret for frukt og grønt
Brokkolini blir omtalt som den nye supergrønnsaken. Men er den virkelig så super? Foto: Britt Kåsin/Opplysningskontoret for frukt og grønt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brokkoli er en supersunn grønnsak. Rik på jern, A- og B-vitamin, og har dobbelt så mye C-vitamin som appelsin, i tillegg til at den er full av antioksidanter.

Nå har norske bønder startet produksjon av en søtere og mildere variant av den populære grønnsaken.

Brokkolini heter den - og skal være minst like sunn som brokkoli, men ha en søtere og mildere smak. Det melder Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Vant innovasjonspris

Brokollini kalles også aspargesbrokkoli fordi smaken på stilken kan minne litt om asparges. Utseendemessig skiller den seg også fra vanlig brokkoli, med sitt lille hode og lange, tynne og søte stilk.

Ifølge Bama har grønnsaken lenge blitt brukt i det asiatiske kjøkken, men det er først nå i det siste at norske bønder har forelsket seg i den grønne stilken.

I 2010 vant grønnsaken innovasjonsprisen ved Europas største frukt- og grøntmesse Fruit Logistica. Som følge av dette, var det flere norske bønder som begynte å dyrke den noe uvanlige grønnsaken.

LES OGSÅ: Forbudt å ta med poteter

Selges i enkelte butikker

Flere butikker i landet har begynt å selge brokkolini, og Meny er en av butikkene som aktivt går ut og markedsfører den på sine nettsider.

«Garantert suksess hos barna. En god grunn til å utvide grønnsaksrepertoaret ditt!», reklamerer Meny på sine nettsider.

- Den er minst like sunn som brokkoli, men brokkolini er enda mer anvendelig. Stilken har en søtere smak, og kan gjerne spises rå, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Dette kan du bruke den til

Ifølge de som promoterer den nye grønnsaken, er det ikke måte på hvor mye du kan bruke den til.

- Med en smak som minner om asparges, egner den seg både som forrett med en god vinaigrette og chèvre, melder Bama.

Den kan kokes lett i to minutter og serveres til kjøtt og fisk. Den kan bakes i omeletter og paier, brukes i supper og fritert i tempura. Opplysningskontoret for frukt og grønt melder til og med at den kan brukes i smooties sammen med bær, eller serveres som snacks.

Undertegnede har ikke smakt brokkolini, men om noen av våre leser har gjort det, må dere gjerne si hva dere synes i debatten under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer