”Brokkoli-pille” skal forhindre brystkreft

Amerikanske forskere sier at det i løpet av sju år vil komme en ÷brokkoli-pille÷ som skal beskytte kvinner mot brystkreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved University of Illinois i Chicago, USA, har designet en kjemisk blanding - basert på et naturlig motstoff mot kreft - som finnes i brokkolien. Denne har blitt testet på dyr og gitt lovende resultater, melder BBC News.

Dersom tester på mennsker bekrefter forskernes funn, kan man utvikle den kjemiske sammensetningen til en vitamin - eller en pille man kan ta daglig - for å forebygge kreft.

Innen sju år
- En slik pille kan være tilgjengelig allerede innen sju år, sier forskerne.

Per i dag er det bare medikamentet tamoxifen som er tilgjengelig for forebygging av brystkreft. Dette gis stort sett bare til kvinner som har en høy risiko for å utvikle sykdommen. Forskerne sier imidlertid at denne medikamenttypen bare kan beskytte mot østrogen-avhengige svulster. ”Brokkoli-pillen” derimot, skal kunne beskytte mot alle typer svulster.

Forskningseksperter i Storbritannia har tatt godt imot studiet. Men de mener kreftforebygging er vanskelig å gjennomføre i praksis.

De amerikanske forskerne presenterte studiet under et møte i The American Chemical Society, i Boston. Den kjemiske sammensetningen de har laget, har fått navnet ”Oxomate”.

Det naturlige motstoffet blandingen er basert på, kalles sulforphane. Stoffet finnes ikke bare i brokkoli, men også i rosenkål og vanlig kål..

50 prosent reduksjon
Men sulforphane, i seg selv, kan være giftig i for høye doser, advarer forskerne. Tester utført i laboratorier viser imidlertid at det har drept dyreceller. Men det er dyrt og vanskelig å reprodusere for medisinering.

De amerikanske forskerne har derfor laget en syntetisk blanding som er mindre giftig. Når de sammenlignet den syntetiske med den opprinnelige, fant de ut at oxomate var sju ganger mindre giftig enn selve stoffet sulforaphane.

- Det er også billigere og lettere å lage, sier forskerne til BBC News.

I tester på rotter fikk de som hadde fått oxomate - etter å ha blitt utsatt for kreftfremkallende kjemikalier - en reduksjon på femti prosent i brystkreftsvulstene, sammenlignet med de rottene som ikke fikk blandingen.

- En dose av de kreftforebyggende kjemikaliene i pillen kan være bedre enn fra grønnsaken selv, fordi dosen er kontrollert, sier forskningsleder og professor Jerry Kosmeder ved University of Illinois.

- Det er kanskje også lettere å ta en kreftforebyggende pille om dagen, i stedet for å stole på et massivt innhold i grønnsakene, legger han til.

Mozon.no, 19.08.02