Amerikanske dollar og britiske pund er omtrent 23 prosent billigere nå enn hva som har vært normalt de siste årene. Foto: Colourbox/ montasje: DinSide
Amerikanske dollar og britiske pund er omtrent 23 prosent billigere nå enn hva som har vært normalt de siste årene. Foto: Colourbox/ montasje: DinSide Vis mer

Britisk pund og amerikansk dollar på billigsalg

Gode tider å handle i og fra Storbritannia og USA.

Publisert
Sist oppdatert

Den norske kronen skinner som aldri før. Det er lenge siden det har vært så hyggelig å ha norske kroner på kontoen på ferien i utlandet.

Spesielt sterk er den norske kronen mot britiske pund og amerikanske dollar. Faktisk koster både pund og dollar omtrent 23 prosent mindre nå enn gjennomsnittet i årene 2000-2010.

Så lite må du betale

Ett britisk pund har forlengst passert den magiske 9-kronersgrensen, og koster nå bare 8,83 kroner, ifølge den anerkjente valutadatabasen Xe.com.

Gjennomsnittlig har pundet kostet godt over 11 kroner på 2000-tallet, så skal du på shoppingtur til London eller storhandle på Amazon.co.uk eller Play.com, kan det hende du endre opp med å betale betydelig mindre enn for bare kort tid tilbake.

Legger du shoppingturen til New York eller tar deg et par spillkvelder i Las Vegas, kan du også glede deg over en hyggelig dollarkurs. Dollar koster omtrent halvannen krone mindre nå enn gjennomsnittet i perioden 2000-2010.

En amerikansk dollar koster i dag 5,34 kroner, og med tanke på at snittkursen har ligget på nærmere 7 kroner, kan du ende opp med svært så hyggelig regning etter USA-shoppingen.

Snittet er basert på valutanoteringer fra Norges Bank. Dagens valutakurs er hentet fra valutaomregneren XE.com tirsdag 26. april 2011.
Snittet er basert på valutanoteringer fra Norges Bank. Dagens valutakurs er hentet fra valutaomregneren XE.com tirsdag 26. april 2011. Vis mer


Mva-reglene gjør kursen avgjørende

Handler du mye fra utenlandske nettbutikker, er det viktig å følge nøye med på valutakursene. Den mye omtalte 200-grensen gjør at du må betale merverdiavgift og i enkelte tilfeller toll på forsendelser fra utlandet med en verdi på over 200 kroner.

Alle utenlandske nettbutikker plikter å oppgi varens verdi på utsiden av forsendelsen. Prisen oppgis som regel i lokal valuta og omregnes av det norske tollvesenet når pakken ankommer Norge.

Kjøper du en vare som viser seg å koste 199 kroner, slipper du unna merverdiavgift, toll og gebyrer. Koster varen for eksempel 202 kroner når den ankommer Norge, må du ut med 25 prosent merverdiavgift, samt et ganske heftig bestillingsgebyr (110 kroner hvis pakken sendes med Posten). Da vil pakken til 202 plutselig koste 362 kroner (utregnet med DinSides importkalkulator).

Hyggelig kurs i eurolandene og Danmark

Det er ikke bare kursen på pund og dollar som er god for tiden. Euroen og danske kroner er også rimelige i forhold til normalen.

En euro koster i dag 7,81 kroner, noe som er drøyt 3,6 prosent lavere enn snittet i perioden 2000-2010. Danske kroner er ikke lenger mye mer verdt enn norske kroner. En dansk hundrelapp koster med dagens kurs drøyt 104,7 kroner. Snittet i tiårsperioden fra år 2000 har ligget på 108,7 kroner.

Svenske holder seg omtrent på sitt vanlige nivå. En svensk hundrelapp koster i dag 87,72 kroner, noe som er så vidt over normalen på 86,93 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer