Brennhet norsk økonomi

Det er mer enn god gang i norsk økonomi

Publisert
Sist oppdatert

OECD gjentar advarselen fra i vinter om fare for overoppheting av norsk økonomi.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) la torsdag fram sine økonomiske utsikter, og da kom anbefalingen til norske myndigheter om å unngå overoppheting ved å bruke mindre oljepenger enn det handlingsregelen tilsier.

Dette er det samme som OECD sa i vinter da de la fram en egen rapport om Norge. Regjeringen bruker i neste års budsjett 3,7 prosent av oljefondets verdi og ikke 4,0 prosent, slik handlingsregelen legger opp til.

Norges Bank er bekymret

Toppen nådd

OECD peker også på at etter en lang periode med sterk vekst helt fram til første halvår av 2007, er det tegn til at den økonomiske toppen er nådd i denne omgang. OECD mener at en strammere pengepolitikk (høyere rente, red.anm.) begynner å gi effekt, og at en videre vekst er vanskelig på grunn av høy kapasitetsutnyttelse.

OECD tror veksten i de 30 medlemslandene blir mindre neste år enn tidligere antatt og kutter prognosen fra 2,7 til 2,3 prosent. Fremtidsutsiktene er imidlertid ikke dårlige tatt i betraktning den siste tidens økonomisk turbulens, mener OECDs sjeføkonom Jørgen Elmeskov.

- Dette er ikke dårlige nyheter i lys av de siste sjokkene, sa han da OECD offentliggjorde sin rapport. Rapporten kommer to ganger i året.

Dollar - død eller dyrbar?

Avtar enda mer i USA

Farten i den amerikanske økonomien vil trolig avta sterkt neste år som følge av det svake boligmarkedet. Men USA vil likevel unngå økonomisk tilbakegang, spår OECD.

Veksten i eurosonen antas å bli på 1,9 prosent, og ikke 2,3 prosent som tidligere antatt. Årsaken er den sterke euroen og tøffere lånebetingelser. Til tross for høy inflasjon bør derfor Den europeiske sentralbanken unngå renteøkning, mener OECD.

Likevel blir fremtidsutsiktene beskrevet som relativt gode, og veksten vil så smått ta seg opp igjen allerede i 2009, fremholdes det.

Mer samfunnsstoff:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer