Brennesle - et nyttig ugress

Brennesle er en svært næringsrik plante med rikelig med protein, C-vitamin, jern, magnesium, kalium og silisium, og hjelper mot prostataplager, skriver Bernt Rognlien.

Av Bernt Rognlien

På latin heter neste Urtica dioica. Frisk nesle inneholder to-tre ganger så mye proteiner som kål. Nesle kan med fordel benyttes i stedet for spinat. Den har større næringsverdi og inneholder mindre okalsyre enn spinat. I tillegg er det en gammel medisinplante hvor effekten ved forstørret prostata er i ferd med å bli godt dokumentert med over 10 studier som viser effekt av neslerot alene eller i kombinasjon med andre urter. Det er også gjort studier som viser effekt ved allergi og ved artrose og viser at nesle har blodtrykksenkende virkning.Nesle viser demping av pollenallergi -symptomer under pollensesongen.

Nesle som næringsmiddel er rik på både kalium, kalsium, magnesium - dette alene vil nok gi en lett blodtrykkssenkende virkning. Brenngiften til nesle inneholder histamin, cholin, acetylcholin. Flavonoidene med quercitin i spissen har en betennelsesdempende virkning. I folkemedisinen har nesle også vært brukt som lokalirriterende middel, først og fremst ved reumatiske lidelser og giktsykdommer. Et gammelt råd var å rulle seg naken i nesleåkeren for å lindre reumatiske smerter, eller å piske sin nakne kropp med brennesle. Huden reagerer da med allergisk med rødme og utslett. Stoffene i nesle irriterer nervene i huden såpass kraftig at smertene blir mindre. Det som skjer er en kjemisk form for akupunktur, og vi kan få den samme virkningen ved å stimulere hudområdene med akupunkturnåler. Også nesleavkok har vært brukt ved reumatiske lidelser. Nesleavkok skal øke utskillelsen av urinsyre, og hjelper mot podagra eller urinsyregikt.

Nesle vokser nesten overalt i Norge. Den blir regnet som ugress og trives i blomsterbed og i åkeren. Bladene og stilkene har store brennhår. Når vi stikker oss på dem trenger giften i brennhårene inn i huden. Giften består først og fremst av maursyre, men også av histamin som virker irriterende på huden.

For å lindre utslett fra brennesle kan du bruke noe syrlig, for eksempel sitron. Tidligere brukte man urin. Klør det er det bra å bruke peppermynteoljen for å dempe kløen.

Oppskrift på neslesuppe med potet

120 g renset nesle
3 dl vann
100 g rå, revede poteter(2 middels store poteter)
1 liter kraft (eller vann med buljongterninger)
2 ss smør
Salt, pepper, og muskat etter smak

Kok opp vannet. Ha i renset og vasket nesle.
Damp neslen under lokk til den er mør(ca. 5-10 minutter).
Bruk kokevannet i suppen. Hakk neslen.
Kok opp kraft. Riv potetene på rivjern direkte opp i den kokende suppen.
Kok dette noen minutter til suppen jevner seg.
Ha i hakket nesle og la den få et oppkok.
Ha i smør, litt pepper, salt og muskat.
Muskat er det krydder som passer best til nesle.

 

Mozon.no, 06.05.2004

Tilrettelagt av Silje Stavik