Brede hofter bra for helsa

Kvinner med brede hofter er friskere og lever lenger. Det ser ut til at runde kurver på de rette stedene beskytter mot sykdom.

Kvinner som er brede over baken, har mindre risiko for diabetes, hjerteinfarkt og annen hjerte-karsykdom enn det kvinner med smalere hofter har. Det viser en ny svensk undersøkelse, skriver den svenske avisen Gøteborgsposten.

Undersøkelsen er gjennomført på nesten 1500 kvinner, de ble delt inn i fire grupper etter hoftevidde. Etter å ha tatt hensyn til faktorer som røyking, alder og fedme bedømt etter kroppsmasseindeks eller BMI, fant forskerne at gruppen med bredest hofter, hadde best helse.

- Tydeligst er forskjellen når det gjelder hjerte-karsykdom, men også risikoen for diabetes var mindre hos de med brede hofter, sier den anerkjente forskeren Laureen Lissner til avisen. Det var også en liten forskjell når det gjaldt dødelighet.

Forskerne kan ikke forklare hvorfor brede hofter beskytter mot sykdom. Men store befolkningsundersøkelser viser at forholdet mellom liv- og hoftevidde er viktig for helsen. Det er fettet rundt livet, magefettet, som er farlig. Hos menn bør livvidden ikke være større enn hoftevidden. Hos kvinner bør forholdet mellom liv og hoftevidde være 0,8 eller mindre.

Hos kvinner skal fett på hoftene skal først og fremst fungere som opplagsnæring i forbindelse med fødsel og graviditet. Dette fettet er vanskelig å få bort ved slanking, og ser heller ikke ut til å være noe problem for helsen, hvis vi skal tro den svenske undersøkelsen.

 

Mozon.no, 30.05.2001