Bredbånd: Vinnere og tapere

Har du olje, har du penger, og dermed også bredbånd. Dette må bli konklusjonen av Statistisk sentralbyrås tall over spredningen av bredbåndsabonnement.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Felles for de fire kommunene hvor det er mer enn 50 prosent av husholdningene som har bredbåndsabonnement er at de ligger i Rogaland.

Vinner

image: Bredbånd: Vinnere og tapere

De rike, som sikrer seg størst tilgang til moderne infrastruktur, er:


  • Sola 54,2 prosent
  • Randaberg 52,9 prosent
  • Gjesdal 51,8 prosent
  • Stavanger 50,9 prosent.

I oversikten over kommunene med relativt flest bredbåndsabonnement skiller også Akershus seg ut. Hele 7 av de 20 kommunene med relativt flest bredbåndsabonnement kommer herfra.

I følge SSB er Oslo fremdeles fylket med flest bredbåndsabonnement i forhold til husholdninger med 45 prosent.

Taperne

På den andre enden av skalaen, er det en overrepresentasjon av små kommuner i Nord-Tøndelag, Nordland og Troms.

Disse har ikke bredbånd
KommuneDekning (prosent)
Marnardal1,3
Hattfjelldal1,5
Bindal2,3
Berg2,4
Steigen2,4
Beiarn3,1
Tranøy3,2
Mosvik3,7
Lierne3,9
Flakstad4,2
Namsskogan4,8
Hitra4,9
Engerdal4,9
Fusa5
* Bredbåndsabonnement i prosent av husholdningene. Kilde: SSB


For 17 kommuners vedkommende finnes det ikke en gang statistikk over bredbåndshyppigheten i husholdningene. Ifølge Statistisk sentralbyrå kan dette skyldes at tallene enten er konfidensielle eller for usikre til å kunne publiseres. Vi tar sjansen på å gjette på at bredbånds-kommunikasjonen ikke akkurat er overdådig i disse delene av landet, og her er navnene på kommunene: Sigdal, Vegårshei, Iveland, Åseral, Utsira, Eidfjord, Modalen, Nesset, Tustna, Smøla, Tydal, Vevelstad, Lurøy, Rødøy, Torsken, Gáivuotna Kåfjord og Kvalsund.

En av våre lesere, DH, opplyser i debattgruppen nedenfor i dag at kommunene Eidfjord og Modalen er rike kraftkommuner der innbyggerene tilbys bredbånd til lav pris. Mye kan dermed tyde på at vi har bommet fullstendig i vår gjetning for disse to kommunenes vedkommende. Hvorfor statistikk ikke finnes for dem er fortsatt en uløst gåte. ER 21.6.

En av tre

Ennå er bredbånd langt i fra noe allemannseie. Fortsatt er det bare omtrent en tredjedel av landets husholdninger som har abonnement - landsgjennomsnittet er på 34,8 prosent. Bredbåndshyppigheten DIN kommune finner du hvis du trykker her

Hvilken surfeleverandør skal du velge? Trykk her, og finn ut med vår utmerkede surfekalkulator!