Bransjene som skal ansette flest

Rundt 12 prosent av norske arbeidsgivere forventer å øke bemanningen i løpet av de neste tre månedene, ifølge verdens største arbeidsmarkedsundersøkelse.

– Det er jo klart at når restaurantbransjen går bra, har vi en god økonomi her i landet, sier konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup. Foto: colourbox.com
– Det er jo klart at når restaurantbransjen går bra, har vi en god økonomi her i landet, sier konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økonomisk uro herjer store deler av Europa, uten at det ser ut til å påvirke norske arbeidsplasser i stor grad.

En fersk arbeidsmarkedsundersøkelse utarbeidet av bemanningsselskapet Manpower, viser at langt flere norske bedrifter planlegger å ansette enn nedbemanne fremover.

Cirka 12 prosent av norske arbeidsgivere svarer i undersøkelsen at de har konkrete planer om å øke antallet ansatte.

Rundt 4 prosent planlegger nedbemanning, mens det overveldende flertallet, 83 prosent ikke har planer om endringer.

– Det vi ser nå er at bedriftene kanskje begynner å få ro i magen på at norsk økonomi klarer seg, sa konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup, da hun la frem resultatet av undersøkelsen i dag.

Manpowers arbeidsmarkedsbarometer for andre kvartal 2012 er basert på et representativt utvalg på 751 norske arbeidsgivere fra forskjellige bransjer i hele landet. Tilsvarende undersøkelser utføres i flere land, og utgjør til sammen verdens største undersøkelse om arbeidsmarkedet.

Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup Foto: Manpower
Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup Foto: Manpower Vis mer


Størst optimisme

Det er mange forskjellige bransjer som har planer om å øke antall ansatte de neste månedene, men enkelte av dem er i mer medvind enn andre akkurat nå.

Her er bransjene som har prosentvis størst planer om å ansette i løpet av de neste månedene:

  • Engros- og detaljhandel/hotell og restaurant (+ 20 prosent bemanning)
  • Bygg og anlegg (+ 19 prosent bemanning)
  • Olje og gass (+ 17 prosent bemanning)
  • Finans, forsikring, eiendomsmegling og konsulenttjenester (+ 15 prosent bemanning)
  • Elektrisitets-, gass- og vannforsyning (+ 13 prosent bemanning)

– Tallene sier jo litt om hvordan det går i AS Norge. Det er jo klart at når restaurantbransjen går bra, har vi en god økonomi her i landet, kommenterte Brath.

Optimismen er størst i bedrifter som holder til i og rundt hovedstaden.

– Det er alltid slik at optimismen er størst i Stor-Oslo. Denne gangen ser vi også at alle regioner i Norge er positive. Den største endringen er for bedrifter i Nord-Norge, de var ganske negative i forrige kvartal, nå er de mer positive enn de har vært på lenge, uttalte Brath.

Tips til deg som søker jobb

Selv om det er en del jobber å velge mellom, betyr det ikke nødvendigvis at det er lett å få seg jobb.

Som alltid gjelder det å stikke seg ut i mengden, og på best mulig måte synliggjøre for arbeidsgiveren hvordan bedriften skal ansette nettopp deg. Her har du flere muligheter. Enkelte går veien gjennom sosiale medier for å få oppmerksomhet fra arbeidsgivere, og det kan faktisk gi resultater. Noen er kanskje litt for kreative i sin jakt etter ny jobb, men det viser seg at det kan være lurt å ikke alltid være som «alle andre». Se for eksempel hva svenske Anna Krigsman Simonsen gjorde for å få jobb.

Også papirarbeidet er viktig. En god cv er viktig, og har du ikke oppdatert den på en god stund bør du vite at cv-ene har forandret seg mye den siste tiden. For også i jobbsøker-verden finnes det trender som kommer og går.

Å skrive den perfekte søknaden er vanskelig, men følger du noen enkle retningslinjer, skal du ikke se bort fra at den som rekrutterer blir interessert.

Om du blir innkalt til intervju, må du passe på å holde tunga rett i munnen. Da bør du tenke over hvordan du kler deg, hva du svarer og hvilke spørsmål du stiller. Lykke til!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!