Bransjene med flest ledige stillinger

Det blir stadig flere jobber å velge mellom, og i enkelte bransjer er det flere ledige stillinger enn i andre.

Yrkeskategorien helse, omsorg og pleie kan by på mer enn 5.000 ledige stillinger akkurat nå. Foto: DinSide/Colourbox
Yrkeskategorien helse, omsorg og pleie kan by på mer enn 5.000 ledige stillinger akkurat nå. Foto: DinSide/Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsledigheten er på full fart nedover, og i mars var det bare 2,9 prosent av arbeidsstyrken som var registrert uten arbeid. Det viser tall fra Arbeids- og velferdsetaten (Nav).

For de arbeidsledige og for personer som er ute etter ny jobb er det også gledelig at antallet nye ledige stillinger øker. I mars var det 9 prosent flere jobber på markedet enn samme måned i fjor.

LES OGSÅ: Tjener du godt nok? Sjekk her

Mer enn 30.000 stillinger å velge mellom

Per mars 2011 har Nav registret mer enn 30.000 ledige stillinger i sin database.

Flest ledige stillinger er det innen helse, pleie og omsorg, der det er flere enn 5.100 ledige jobber.

Reiseliv og transport, samt butikk- og salgsarbeid er to yrker som også har relativt mange ledige jobber og tilby akkurat nå.

Sammenliknet med i fjor var økningen i stillingsutlysningene størst innen bygg og anlegg (opp 43 prosent fra 2010), ingeniør- og ikt-fag (opp 41 prosent) og innen industriarbeid (opp 31 prosent).

Riktignok er det ikke blitt flere stillinger i samtlige bransjen.

Nedgangen i antallet utlyste stillinger var størst innen butikk- og salgsarbeid, der det ble registrert 12 prosent færre stillinger enn samme måned året før.

Færre nye ledige stillinger ble også registrert innen akademiske yrker (ned 6 prosent) og undervisning (ned 3 prosent).

Få nye stillinger fremover?

Navs tall viser at antallet ledige stillinger har hatt en positiv trend siden oktober i fjor. Men det er langt fra sikkert at de gode tidene fortsetter.

Ifølge Manpowers kvartalvise arbeidsmarkedsbarometer er det mye som tyder på at arbeidsgiverne kommer til å være litt forsiktige med å lyse ut nye stillinger fremover.

Ni av ti arbeidsgivere sier at de ikke kommer til å gjøre noe med bemanningen frem til sommeren, og bare fem prosent planlegger oppbemanning, ifølge undersøkelsen for andre kvartal i år.

- Det er overraskende at vi ikke ser sterkere oppbemanningsplaner hos arbeidsgiverne. Alt tyder på at det løsner i norsk næringsliv, og etterspørselen etter arbeidskraft øker hos oss, sier konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower, i en pressemelding.

YrkeBeholdning av
ledige stillinger
Helse, pleie og omsorg5168
Reiseliv og transport3662
Butikk- og salgsarbeid3421
Undervisning2990
Bygg og anlegg2715
Ingeniør- og ikt-fag2505
Industriarbeid2266
Serviceyrker og annet arbeid2171
Kontorarbeid1350
Akademiske yrker1264
Meglere og konsulenter1111
Barne- og ungdomsarbeid998
Ledere766
Uoppgitt399
Jordbruk, skogbruk og fiske93


Vårrengjøring av cv-en

Med flere tilgjengelige jobber på markedet, er det kanskje til for å gjøre noe konkret ut av tankene om å skaffe deg (en ny) jobb.

Etter at du har funnet jobben du har lyst til å søke på, og lest gjennom stillingsannonsen nøye, er det viktig å bruke tid på en aldri så liten vårrengjøring av cv-en, samt bruke litt tid på å skrive en passende søknad.


Det finnes mange forskjellige meninger om hvordan en fin cv skal være - noen foretrekker den litt mer kreative versjonen - mens for de fleste vil det lønne seg å holde seg til en enkel og oversiktlig utforming. Lurer du på hvordan cv-en din skal formes, bør du ta en titt på cv-guide, som hjelper deg godt på vei.

Det er selvfølgelig en rekke retningslinjer å følge når du skal forme søknaden din. Her finner du noen gode tips til hvordan søknaden din kan bli så perfekt som overhodet mulig.

Glem heller ikke at å gjøre et dårlig inntrykk på jobbintervjuet er intet sjakktrekk. Her er det mange som tråkker i salaten, men følger du rådene i denne artikkelen, kan du sørge for å komme deg godt ut av situasjonen.

TIPS OSS! Har du oppskriften på en god cv? Tips DinSides økonomiredaksjon på [email protected] eller send en e-post til journalisten.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!