Bra med selvmedlidenhet

Synes du synd på deg selv? Det er bra!

Alle opplever noen nedturer i løpet av livet. Men nå viser ny forskning at nedgangstidene ikke blir fullt så ille med en solid dose selvmedlidenhet.

Selvmedlidenhet kan til og med hjelpe bedre enn selvtillit, viser forskningen fra Wake Forest University.

Forsvarsmekanisme
- Selv om Vestens samfunn har vektlagt viktigheten av høy selvtillit, kan det være viktigere å ha selvmedlidenhet - evnen til å behandle seg selv pent i møte med feil, avvisning, nederlag og andre negative hendelser, sier forsker og psykologiprofessor Mark Leary, til WebMd.

Leary og hans kolleger presenterte tre selvmedlidenhetsstudier ved American Psychological Associations årlige møte.

Studenter som ikke hadde høy selvtillit, ble likevel hjulpet av selvmedlidenhet. De håndterte feilen bedre hvis de var snille mot seg selv, til tross for den dårlige selvtilliten.

Takler kritikk
I den første studien ble studenter bedt om å se seg selv i en gitt situasjon, som å være skyld i at laget deres tapte en kamp eller at de glemte replikker i et teaterstykke. Studentene som var selvmedlidende reagerte med kommentarer som at "alle tabber seg ut nå og da" og at "i det lange løp betyr ikke dette noe". De som ikke var selvmedlidende reagerte med replikker som at "dette var grusomt" eller "jeg er en taper".

I den andre studien fikk deltakerne kritikk. Selvmedlidende studenter taklet kritikken best.

Den tredje studien ba studentene skrive om en feil fra livet deres. De skulle late som om det de skrev var til en venn som hadde opplevd det samme. De selvmedlidende studentene beskrev feilen som den var og tok ansvar for sin rolle i det som hadde skjedd. Deretter viste de at det gikk bra likevel. I tillegg var de gladere og mindre sinte enn deltakere som hadde lite selvmedlidenhet.

 

Mozon.no, 24.08.2005