Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Bra mat for ungdom

Barn og unge er i vekst og skal derfor ikke slanke seg. I løpet av tenårene går man opp flere kilo fordi muskler og fettlagre øker. Her er en oversikt over god mat som bevarer en sunn kroppsvekt.

I puberteten legger jentene på seg mellom fem og elleve kilo. Guttene legger på seg mindre fett og mer muskler. Hos voksne menn er 15 prosent av kroppsvekten fett, hos kvinner cirka 25 prosent. Det ekstra fett hos kvinner trengs for at de i framtiden skal kunne bære fram og amme barn.

I media og reklame blir vi hele tiden minnet om at idealkroppen er tynn og slank. Vi glemmer lett at mange skuespillere og fotomodeller ikke er friske, fordi de har spiseforstyrrelser. I tillegg kan man ved hjelp av dataprogrammer og fototeknikker gjøre at modellene ser tynnere ut og har mer perfekt hud enn i virkeligheten.

Det tar tid før kroppen finner sitt nye jeg , særlig jenter kan derfor føle at de i en periode har for mye fett på kroppen. Men etter hvert stabiliserer det seg, samtidig venner man seg til å ha en kvinnekropp i stedet for en jentekropp.

Bra mat
På grunn av den kroppslige utviklingen bør man ikke slanke seg i tenårene. Naturen bør gå sin gang. I verste fall kan slanking føre til at vekst og utvikling stopper opp. Slanking er også en risiko for utvikling av spiseforstyrrelser.

Derimot er det viktig å venen seg til et bra spisemønster, og å være fysisk aktiv. Da får du en strek og frisk kropp. Samtidig vil en bra kost bidra til at du ikke går opp unødvendig i vekt, at du bare får den fettmengden på kroppen som du skal ha ut fra dine arveanlegg. Se på dine foreldre, så får du et inntrykk av hvilken type kropp du vil få i voksen alder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er bra mat:

Brødmåltider
Brød med pålegg og litt myk plantemargarin. Det er fint å spise makrell og sardiner i tomat/olivenolje, for slik fisk gir omega-3-fettsyrer som er bra. Laks, ørret og annen fet fisk er også fint. I tillegg kan du spise ost, peanøttsmør, mjonessalater, kjøttpålegg etc. Hvis du spiser sjokoladepålegg, så velg en type med mye nøtter. Les varedeklarasjonen! Unngå de som har mest sukker. Drikk lettmelk, lettere lettmelk eller skummet melk til måltidene, gjerne et glass juice om dagen også.

I stedet for brød kan du spise frokostgryn med lettmelk eller skummet melk.

Middag
Spis variert, kjøtt, fisk, egg, vegetarretter. Rent kjøtt og kylling er bedre enn pølser og andre ferdige kjøttvarer fra industrien, som ofte er fete og inneholder midnre proteiner og andre nyttige næringsstoffer.

Når du spiser salater, så velg gjerne Thousand Island-dressing og andre dressinger med majones eller olje/eddik. Disse inneholder bra fettyper. Pizza og kebab er OK hvis du unngå store mengder fet dressing oppå fett kjøtt, spis typer hvor man har brukt rent kjøtt eller kylling i fyllet. Når du spiser pølser, bruk gjerne sennep, ketchup, agurksalat, men unngå potetsalat, rekesalat og annet fett fyll , det blir lett for mye fett oppå de fete pølsene. Når du spiser hamburger, si nei takk til pommes frites og sukkerholdig drikke (se nedenfor). Hamburger med brød og salat er OK.

Grønnsaker og frukt
En til to frukter og tre porsjoner grønnsaker om dagen trengs. De tre porsjonene grønnsaker kan du få ved f eks å spise en gulrot som mellommåltid og litt ekstra grønnsaker til middag. Barn trenger mindre porsjoner enn voksne.

VIKTIG!

Sukker inneholder ingen vitaminer, mineraler, proteiner eller sunne fettsyrer. I dag ser det ut som om mange unge, i alle fall i USA, drikker seg fete på flytende sukker, dvs. brus og cola. Sukker kommer i tillegg til det man spiser. Hvis du spiser eller drikker noe sukker hver dag, blir det lett til at du får i deg mer kalorier enn du trenger. I løpet av noen år kan det resultere i overvekt.

Mosjon
Vi trenger mosjon for mye: For å regulere appetitten og holde normal kroppsvekt og for å styrke muskler, skjelett, sener og ledd. Det beste er variert aktivitet, driv på med noe du liker, og beveg deg hver dag! Det enkleste er å sykle eller gå, i tillegg kan du drive med dans, ballspill, skiidrett, etc etc

Artikkelen er tidligere skrevet av ernæringsfysiolog Hanna Hånes.