Bra å drikke litt

Litt alkohol daglig kan beskytte hjertet. Men mest for menn.

Litt alkohol hver dag beskytter mot hjertelidelser hos menn, men ikke like mye hos kvinner, viser en dansk studie.

Ikke bli stordrikker
Menn som drikker alkohol daglig, har 41 prosent redusert risiko for hjertelidelser. De som bare drikker en gang i uken, har syv prosent redusert risiko.

Kvinner trenger ikke drikke like ofte. Hvis kvinner drikker en gang i uken, faller risikoen med 36 prosent. Daglig alkoholinntak gir samme resultat som å drikke en gang i uken. For kvinner er det altså mengden som teller, ikke hvor ofte de drikker, mens det er motsatt for menn.

Forskerne påpeker at dette ikke er en grunn til å bli stordrikker. Helsegevinsten av alkohol må veies opp mot risikoen for kreft og leverskade.

- Et eller to glass for menn eller et glass for kvinner per dag vil være bra mot hjertelidelser - du får ikke flere helsegevinster av å drikke mer, sier forskningsleder Morten Grønbæk ifølge BBC News

Det deltok 50 000 personer mellom 50 og 65 år i studien. Det var omtrent halvparten av hvert kjønn. Studien er publisert i British Medical Journal.

I løpet av de seks årene studien varte, var det 1283 menn og 749 kvinner som fikk hjertelidelser.

Ulike grunner
Kvinnene drakk i gjennomsnitt fem og et halvt glass med alkoholholdig drikke per uke. Mennene drakk 11 glass.

Ifølge forskerne kan det være flere grunner til forskjellen mellom kjønnene. Det kan for eksempel være hormonelt, relatert til hva de drakk eller forskjell i måten kroppen behandler alkoholen.

Ifølge Judy O’Sullivan, medisinsk talskvinne for British Heart Foundation, forandrer ikke studien det faktum at alkohol kun bør drikkes i moderate mengder.

- Hvis du nyter alkohol, bør du være oppmerksom på at risikoen av å drikke store mengder er større enn eventuelle fordeler, sier hun.

Ikke alle er enige i at alkohol kan være sunt. Tidligere forskning har vist at du ikke får noen helsegevinster av vin.

 

Mozon, 3.6.2006