Bort med ti-pakningen fra 1. juli

Men butikkhyllene blir ikke tomme med en gang.

Ti sigaretter er ti for få. Fra 1. juli skal ti-pakningen fases ut. Foto: Berit B. Njarga
Ti sigaretter er ti for få. Fra 1. juli skal ti-pakningen fases ut. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før jul skrev DinSide om et forslag som skal fjerne ti-pakningene fra butikkhyllene. Nå trer forbudet i kraft. Fra 1. juli er det ikke lenger lov å selge sigarettpakker med færre enn 20 sigaretter.

Dette er ikke enestående for Norge. Ifølge Helsedirektoratet har også EU anbefalt sine medlemsland å innføre forbud mot salg av små sigarettpakker. Forbudet er nå innført i 18 EU-land, blant disse er Sverige, Danmark og Finland.

Husk at du ikke kan kjøpe taxfree-varer på disse reisene!

Ikke tomt med en gang

Men det betyr ikke at de gråkledde skapene merket TOBAKK blir tomme for de minste røykpakningene riktig ennå. Selv om de blir forbudt er det gitt overgangsbestemmelser som gir grossister og utsalgssteder amnesti i ett år. Det betyr at de kan selge ut restlageret av ti-pakninger, bare de gjør det innen neste sommer.

Bakgrunnen for forbudet er at man mener de billigere småpakningene er lettere tilgjengelig for barn og unge, ettersom denne gruppen er mer bevisst på pris enn voksne. Så spørs det om den lille forskjellen er nok til å forhindre kjøp, eller om de bare slår seg sammen og deler større pakninger.

Les også: Hvor mye bruker du egentlig på røyk? Prøv vår sløsekalkulator!

Endringer for flere produkter

Fra 1. juli blir også surrogatprodukter og imitasjoner av tobakksprodukter omfattet av lovens bestemmelser. Det betyr blant annet:

  • 18-årsgrense for kjøp
  • Forbud mot gratis utdeling
  • Forbud mot å reklamere for slike produkter
  • Forbud mot å stille slike produkter opp i butikken
Dette gjelder mellom annet e-sigaretter uten nikotin. Nikotinholdige e-sigaretter er ikke tillatt solgt i Norge.

– Foreløpig er det ikke nok vitenskapelig dokumentasjon til at Helsedirektoratet kan anbefale e-sigaretter som et røykeavvenningsprodukt. Vi ønsker å gi gode tilbud til folk som ønsker å slutte å røyke, men på en trygg måte, sier fungerende helsedirektør Knut-Inge Klepp i en pressemelding.

Absurde og ambisiøse smuglerforsøk i 2012