- Bort med brillene på naturlig måte

Lei av briller og linser? Naturlig avspenning er et ypperlig alternativ til operasjon, hevder alternativ behandler. Men metoden møter motstand.

<strong> Foto:</strong> Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I media er det mye reklame for operasjoner som kan gjøre folk brillefri, men de fleste må likevel begynne med briller igjen når de blir eldre, påpeker Torill Opsand.

Hun er en av to såkalte Bates-pedagoger i Norge og mener at mange former for synsproblemer kan reduseres ved å lære avspenning og gode synsvaner. Ifølge nettsidene til Alternativt Nettverk er Bates-metoden en internasjonalt anerkjent metode som bygger på øyelegen William H. Bates' arbeid.

- Det handler om å finne tilbake til en god og naturlig måte å bruke øynene på, slik små barn gjør, forklarer Opsand til DinSide Helse.

Tror du dine egne øyne? Her er ti myter og fakta om synet:

<strong> Foto:</strong> Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Stirrer for mye
Bates hevdet at de færreste synsproblemer er forårsaket av sykdom i øyet. Han mente også at den vanligste årsaken er at folk ubevisst begynner å anstrenge seg for å se, eller har dårlige synsvaner.

- Avspenningen handler blant annet om å bryte vanen med å stirre. I dag ser mange på dataskjermen, TV-en og mobilskjermen store deler av dagen og glemmer å blunke, forklarer Opsand.

Hun legger til at en person med normalt syn blunker cirka annethvert sekund.

De fleste som vil lære seg Bates-metoden går på kurs en kveld i uka i sju uker. Og de fleste av dem opplever etter en god avspenning en kort periode med bedring i synet. Etterhvert som de får bedre synsvaner i dagliglivet, vil de oppleve at effekten holde seg lenger og lenger, ifølge Opsand.

Synsproblemer på det ene øyet kan være tegn på hjerneslag. Les mer her:

- Umulig utgangspunkt
Magne Helland, optiker og førstelektor i optometri ved Høgskolen i Buskerud, er skeptisk.

- Det finnes ingen vitenskapelig dokumentasjon på at metoden kan rette opp funksjonelle synsfeil av typen langsynthet, nærsynthet og skjeve hornhinner, påpeker han.

Ifølge Helland er de synsfeilene som folk flest trenger briller for, forårsaket av at størrelsen på øyet ikke stemmer overens med øyets brytende optikk.

- Å tro at dette kan rettes opp ved bevisstgjøring av eget syn, avspenning og gode synsvaner, kan sammenlignes med å tro på at kroppens høyde eller størrelse på føttene, kan forandres ved trening, sier han.

Venstreøyde er smartest, hevder forskere. Hvilket øye bruker du mest?

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Ble kvitt brillene
I beste fall kan metoden være gunstig for å gjøre folk mer bevisst på gode synsvaner, å ta ansvar for egen øyehelse og kanskje også venne seg til å se uklart, mener Helland.

Manuellterapeut Ute van der Schoor er imidlertid en av dem som har fått bedre syn etter at hun ble kjent med Bates' teorier om avspenning.

- Etter å ha brukt lesebriller i et halvt år, ble synet bare verre, og jeg nærmet meg en brillestyrke på 2 -. Jeg syntes det var et forferdelig styr å måtte bruke briller, forteller hun.

I løpet av det første kurset kunne van der Schoor gradvis legge bort brillene. Nå ser hun helt fint uten, så lenge hun er flink til å fokusere på avspenning.

Helland har en annen anbefaling for hvordan vi kan sørge for god øyehelse og en best mulig utnyttelse av synet: Sjekk synet med noen års mellomrom, spis sunn og god mat, vær aktiv, bruk solbriller i omgivelser med sterkt lys og mye UV-stråling og la være å røyke.

Vi er nemlig ikke flinke nok til å ta vare på synet vårt, ifølge en amerikansk undersøkelse:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer