Børsoppgang i Kina

Pensjonen trenger ikke å være tapt, likevel. I dag meldes det om børsoppgang i Shanghai.

Lysere i Shanghai

Tokyo (NTB-AFP): Fallet på de asiatiske børsene fortsatte onsdag, selv om det var tegn til lysning ved Shanghai-børsen som utløste tirsdagens kursras.

Både i Tokyo, Manila og Singapore var det til dels stor nedgang, mens Shanghai-børsen noterte seg for en markert oppgang på 3,9 prosent etter det dramatiske fallet dagen før, det verste på ti år.

De fleste kommentatorer sier onsdag at dramaet mest dreide seg om en korreksjon etter lang tids kontinuerlig oppgang. I Shanghai har aksjeverdiene steget med 130 prosent de siste tolv månedene, og analytikerne legger skylden for nedgangen på overdrevne aksjepriser og rykter.

Dramatisk nedgang

Shanghai-børsens fall med hele 8,84 prosent utløste dramatisk nedgang på alle verdens børser tirsdag. Ved Oslo Børs falt verdien på aksjene med 3,68 prosent eller nesten 75 milliarder kroner, og alle de største europeiske børsene falt med mellom 2 og 4 prosent

Også den teknologitunge Nasdaq-indeksen og industriindeksen Dow Jones i New York falt med nærmere 4 prosent, og da de asiatiske børsene åpnet i morgentimene onsdag fortsatte nedgangen over hele linja.

I Tokyo var nedgangen på 2,84 prosent ved stengning, i Seoul 2,56 prosent, på New Zealand noterte børsen et fall på 1,5 prosent, og i Sydney var fallet på 2,69 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Manila-børsen raste med 7,9 prosent i morgentimene, det verste fallet på ni år, og i Singapore falt verdien av aksjene med 5,57 prosent i de første timene.

Også Mumbai-børsen i India falt med drøyt 3 prosent i morgentimene, mens Jakarta-børsen var ned 3,27 prosent.

I Kina var det derimot tegn til lysning onsdag. Hongkong-børsen falt rett nok med 3,58 prosent i morgentimene, men Shanghai-børsen åpnet med et beskjedent fall på 1,35 prosent for deretter å ende opp 3,9 prosent, melder NTB.

Den danske RB-børsen siterer sjefsrådgiver i Nordea, Bjarke Østergaard, som mener at det verste er overstått på aksjemarkedet, selv om også danske aksjer vil åpne lavere i dag (onsdag).

- Asjene i USA falt tirsdag, og onsdag fortsatte fallet i Asia, mens Kina til gjengjeld lukket 4 prosent høyere. Vi skal starte litt lavere, men det blir ikke så mye. Du kan dessuten se at de amerikanske aksjefutures i dag morges ligger an til en liten oppgang, sier Bjarke Østergaard til RB-Børsen.

Ratio overtar?

Det kan dermed se ut som om selv det emosjonelle aksjemarkedet fortsatt blir minnet om de rasjonelle faktorene bak Kinas utsikter til vekst.